Actualitzat 17/09/2014 16:17

IEC, Òmnium i Plataforma per la Llengua veuen una involució del català per l'"ofensiva" legal del PP

Miquel Àngel Pradilla, dtor.Xarxa Cruscat-Institut d'Estudis Catalans (IEC)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 17 set. (EUROPA PRESS) -

El VII Informe sobre la llengua catalana (2013), impulsat per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Plataforma per la Llengua i Òmnium, alerta de "la involució" en la normalització de la llengua i de la seva protecció jurídica causada per l'ofensiva del PP amb normes d'aquest 2013 com la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce), i per sentències judicials.

Ho han explicat aquest dimecres en roda de premsa a l'IEC el president de la institució, Joandomènec Ros; el de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, i el director de la Xarxa Cruscat-IEC i coordinador de l'estudi, Miquel Àngel Pradilla --que ha explicat que el 2013 no es van actualitzar les dades demolingüístiques per qüestions metodològiques, per la qual cosa s'han centrat en altres aspectes--.

"La llengua en la seva globalitat fa un camí cap a la normalitat lingüística, tot i que lent i tremendament tortuós", segons Pradilla, que ha afegit que el català està entre les 100 primeres llengües del món en nombre de parlants --de les 6.000 existents--, i cada vegada augmenta el nombre de persones que diuen conèixer-la tot i que això no comporti el seu ús habitual.

En una anàlisi legislativa per territoris, l'informe destaca que la Lomce vertebra "una ofensiva jurídica sense precedents contra el model lingüístic d'escola catalana", que coincideix amb els 30 anys de la immersió lingüística a Catalunya, el que també explica la contundent resposta política i social que ha tingut.

Sobre el decret 15/2013 que regula el Tractament Integrat de Llengües (TIL) a Balears, l'estudi diu que "redueix significativament l'ús de la llengua catalana en l'etapa educativa".

A la Comunitat Valenciana s'ha impulsat el nou decret de plurilingüisme, a més del tancament dels serveis de radiodifusió i televisió dependents de la Generalitat Valenciana i la dissolució de la Radiotelevisió Valenciana, un procés aprovat amb la Llei 4/2013 al novembre.

Assenyala que al sud de França han aprovat diverses iniciatives que obren el debat sobre la protecció jurídica de les anomenades llengües regionals, si bé a Andorra i a l'Alguer (Itàlia) no hi ha canvis rellevants a l'estatus normatiu de la llengua.

TRANSMISSIÓ LINGÜÍSTICA

A Catalunya i Andorra, la realitat de la transmissió del català de pares a fills és clarament positiva, mentre que al sud de França i en L'Alguer és "clarament negativa"; a Balears s'havia estabilitzat positivament, i a la Comunitat Valenciana i la Franja d'Aragó hi havia una estabilització però sense millores.

A més, a la Comunitat Valenciana es constaten diferències segons la zona: a Elx, un 17% de pares no parla català amb els seus fills; a València, un 20%; a Castelló, un 21%, i a Alacant, un 38%, segons una enquesta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua del 2004.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés