Publicat 22/06/2016 12:01

El Grec aprofundirà en la por i el poder en l'obertura teatral amb 'Les bruixes de Salem'

'Les Bruixes De Salem'
DAVID RUANO/GREC FESTIVAL

BARCELONA, 22 juny (EUROPA PRESS) -

El 40è Festival Grec de Barcelona obrirà l'1 de juliol amb el muntatge teatral 'Les bruixes de Salem' d'Arthur Miller i amb la direcció d'Andrés Lima, una proposta que aprofundirà en les relacions entre la "por i el poder".

En roda de premsa aquest dimecres, Lima ha explicat que l'obra fa servir com a referents el "Salem del 1692, el maccarthisme del 1950 i la Barcelona del 2016", en un muntatge que posa sobre la taula que qui posseeixen el poder temen perdre'l.

Amb un repartiment que inclou Lluís Homar, Borja Espinosa, Nora Navas, Nausicaa Bonnín i Carles Canut, entre d'altres, la història planteja com es perpetua el poder i quines eines s'usen per conservar-lo: "Tracta de la por. La paraula 'bruixes' no és debades", ha dit el director.

Ha assegurat que el muntatge resumeix bé els avantatges de "tenir a mà una superstició per terroritzar la gent", i ha descrit Salem com una societat puritana en què Església i Estat són el mateix.

Lima ha pronosticat que l'espectador sentirà molta proximitat amb tot el seu contingut, ja que no existeix molta diferència entre el nacionalcatolicisme desplegat a Espanya i el puritanisme: "Tenim avui l'Església ficada en els gens i fins al moll de l'os".

POR DE PERDRE EL QUE ES TÉ

"Avui dia el puritanisme està diluït dins del capitalisme, i està cobert d'una seducció que és la por de perdre cadascun el que té", ha dit Lima, que ha afegit que això llança una insolidaritat atiada per la por.

En resum, ha assegurat que l'obra és "una advertència a l'ús desmesurat del poder i el terror cap a la dignitat de l'home", en uns moments en què aquest tema està plenament vigent.

De fet, Lima ha recordat que el magnat Donald Trump té moltes paperetes de presidir els Estats Units, "cosa que seria una regressió brutal", mentre que a Espanya aquest diumenge que ve hi haurà l'ocasió de sortir de la por, ha dit.

Preguntat sobre les bruixes actuals, ha dit que a Espanya actualment aquesta caça de bruixes es plasma per exemple en el cas dels titellaires, un cap de turc: "Tots som el poble de Salem o els titellaires de Madrid", ha dit Lima, que també ha esmentat la Llei Mordassa com una institucionalització de la caça de bruixes.

En l'ambit dramàtic, els actors tenen la capacitat d'entrar i sortir dels seus personatges i serveixen a l'espectador la tragèdia de Salem, una opció que permet "cert distanciament".

MISSATGE FEMENÍ

També l'espectacle apunta l'"atac continu a les dones, que més vergonyós és com més s'avança al segle XXI", i s'encarna en la jove que se sent lliure d'estimar i les altres la critiquen.

"Estem davant d'un esdeveniment teatral", ha pronosticat l'actor Lluís Homar, que ha celebrat que Lima situï els actors lluny de les seves zones de confort i els endinsi en un nou univers.

Nora Navas ha assegurat que "el puritanisme és el terror que algú pugui ser feliç en un altre lloc", i ha indicat que l'obra realça l'esclavitud que les persones senten en molts aspectes de la seva vida.

El director del festival, Ramon Simó, ha recordat que aquesta "gran producció" per inaugurar el 40è aniversari arriba de la mà del Teatre Romea, el Centre Dramàtic Nacional i el Festival Grec.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés