Actualitzat 28/04/2017 16:07

Goya va poder haver patit una síndrome autoimmune rara o sífilis

Francisco de Goya
VICENTE LÓPEZ Y PORTAÑA - MUSEO NACIONAL DEL PRADO

MADRID, 28 Abr. (EUROPA PRESS) -

El pintor Francisco de Goya, l'artista espanyol més important de final del segle XVIII i principi del XIX, va patir una malaltia autoimmune anomenada síndrome de Susac o sífilis, segons el diagnòstic d'una experta en audició de la Facultat de Medicina de la Universitat de Maryland (UM SOM, per les seves sigles en anglès), als Estats Units, la doctora Ronna Hertzano.

Molts historiadors sostenen que Goya va ser el primer pintor veritablement modern. Però no va ser immune a la tragèdia, ja que, el 1793, en l'apogeu de la seva activitat artística, Goya, amb 46 anys, va patir una malaltia severa, no diagnosticada, que el va prostrar al llit durant mesos, li va provocar al·lucinacions i maldecaps constants i amb prou feines el deixava caminar. Finalment, la majoria dels símptomes van desaparèixer, però l'audició mai va tornar. Potser en resposta a aquesta afecció que va patir, la seva feina es va fer cada vegada més fosca.

Després d'examinar una sèrie de proves sobre la malaltia de Goya, Hertzano ha desenvolupat el seu diagnòstic: Goya probablement patia d'una malaltia autoimmune anomenada síndrome de Susac; els principals símptomes del qual són l'alteració de la funció cerebral, així com la pèrdua de la visió, l'equilibri i l'audició. Encara que la majoria dels símptomes solen desaparèixer amb el temps, els pacients poden patir de pèrdua permanent de l'audició.

Com a segona opció planteja la possibilitat que el cèlebre pintor resultés afligit de sífilis, la qual també pot conduir a una pèrdua auditiva severa. Al segle XIX, no hi havia tractament per cap d'aquestes malalties, com recorda la doctora Hertzano, que presenta el seu diagnòstic en la 24a Conferència de Clinopatologia Històrica, que se celebra aquest divendres a la UM SOM. La conferència està dedicada al diagnòstic dels trastorns que afligeixen figures històriques; i en el passat, els experts s'han centrat en les malalties de celebritats com Lenin, Darwin, Eleanor Roosevelt i Lincoln.

"Això requerirà una veritable feina de detectiu --reconeix Hertzano, experta en els mecanismes cel·lulars i genètics de la pèrdua d'audició--. La qüestió de la dolència de Goya va ser un misteri mèdic fascinant, crec que que el seu cas té diverses possibilitats plausibles".

Aquesta experta assenyala que el resultat d'avui hauria estat completament diferent. Fins i tot amb la pèrdua auditiva, Goya podria haver rebut implants coclears, la qual cosa li hauria permès escoltar de nou. "No hauria viscut una vida sorda després de la seva malaltia", apunta Hertzano.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés