Publicat 11/02/2016 14:32

El Govern demana al TC la nul·litat de la sentència d'Osca sobre els béns de Sijena

Monasterio de Sijena
EUROPA PRESS

BARCELONA, 11 febr. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha demanat al Tribunal Constitucional (TC) que declari la nul·litat de les resolucions judicials dictades pel jutjat d'instrucció 1 d'Osca, que requereixen el trasllat al Monestir de Sijena d'un centenar de béns adquirits per la Generalitat i que són objecte de litigi amb el Govern aragonès i l'Ajuntament de Sijena.

Segons ha informat la Conselleria de Cultura en un comunicat, la Generalitat ho ha demanat com a mesura cautelar perquè la decisió del jutjat d'Osca contradiu una sentència anterior de l'alt tribunal que va donar la raó al Govern català i instava a mantenir els béns a Catalunya.

El Govern català entén que la sentència d'abril del 2015 dictada al jutjat d'Osca, així com la decisió de procedir a la seva execució provisional, contradiuen la del TC en una sentència de gener del 2012.

En aquella ocasió, el TC va resoldre el conflicte de competència a favor de la Generalitat, ha declarat la inconstitucionalitat i la nul·litat de les ordres del Govern aragonès i va determinar que "l'objectiu de les competències controvertides era la protecció del patrimoni històric", matèria sobre la qual els dos governs ostenten competències exclusives.

Segons la Generalitat, la resolució del TC deixava clar que el territori és l'element delimitador de competència i, com que els béns es trobaven en adequades condicions de conservació a Catalunya, sentenciava que havia de prevaler la competència de la Generalitat i que per tant els béns "s'han de mantenir en la comunitat autònoma en què es troben".

Per aquest motiu, considera que la sentència del jutjat d'Osca i la seva sentència d'execució provisional que insta al trasllat dels béns són contràries a la sentència del TC, per la qual cosa demana la seva nul·litat.

El procés va arrencar el 1998, quan la Generalitat va interposar davant del Constitucional un conflicte de competències contra l'ordre de la Diputació General d'Aragó que exigia poder exercir el dret de retracte sobre els béns que les monges havien venut el 1983 --44 peces per 66 milions de pessetes-- i 1994 --52 peces per 39 milions--.

Una dècada després, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) va comprar altres peces del monestir, a la devolució de les quals ha instat el Tribunal Suprem (TS).

En una resolució a mitjan gener, el TS ha considerat que correspon al jutjat d'Osca la competència per "seguir coneixent de l'execució provisional despatxada" sobre la devolució dels béns.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés