Publicat 30/07/2015 14:04

La Generalitat prepara un carnet cultural integrat per a principis del 2016

El dtor.Gral.De Archivos J.Pluma y el conseller F.Mascarell
EUROPA PRESS

Proposa crear una llei de museus i una mancomunitat de centres

BARCELONA, 30 jul. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l'Institut Català de les Empreses Culturals (Icec), entre d'altres entitats, preparen el llançament a principis de gener del 2016 del carnet cultural d'oferta integrada 'Catalunya és cultura', amb descomptes i ofertes per accedir a museus, concerts, teatres i qualsevol mena d'activitats culturals.

Un primer pas per llançar aquest carnet ha estat posar-se d'acord amb la Diputació de Barcelona per a apropar-lo al carnet de biblioteques, cosa que ja s'ha fet, i ara la feina se centra que adquireixi una "dimensió de carnet cultural més enllà de l'àmbit bibliotecari", ha explicat en roda de premsa aquest dijous el conseller del ram, Ferran Mascarell.

Els tècnics de l'Icec treballen en aquesta tasca perquè a principis del 2016 es pugui llançar amb una oferta que abasti el conjunt del patrimoni: "Volem que qui va al teatre i llegeix pugui tenir una oferta cultural per visitar el patrimoni", ha explicat el director general d'Arxius, Joan Pluma.

Ha assegurat que es tracta de crear un sistema nacional que permeti creuar l'oferta per al conjunt de Catalunya, i que aquesta oferta faci de frontissa per als diferents públics.

Aquest carnet s'emmarca en una sèrie de propostes que s'han de materialitzar la pròxima legislatura, com ara la creació d'una llei de museus i una mancomunitat que agrupi les seves polítiques, tot això dins del document de treball del 'Pla de Museus de Catalunya 2015-2025'.

Aquest document planteja una nova organització museística per a una millor cohesió social i territorial, que modernitzi el sistema heretat, i es concreti en una Mancomunitat de Museus de Catalunya perquè les administracions públiques contribueixin de manera conjunta en el suport dels diferents centres.

CRÉIXER UN 20% DE PÚBLIC

Aquest pla també pensa en la creació de nous museus per apropar-se a noves audiències --l'objectiu és incrementar un 20% el públic de les sales--, a més de cridar l'atenció de nous públics amb la creació del carnet 'Catalunya és cultura'.

Una altra de les idees d'aquest document és el desplegament de les Reserves Nacionals d'Art i Arxius Arqueològics, que seran gestionats per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, a manera de magatzems: "Ens permetrà buidar els fons que estan més tensionats", ha dit Mascarell.

Aquest pla inclou altres actuacions, com la reforma de la Junta de Museus, trobar noves formes de finançament, ampliar el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), canviar de seu el Museu d'Història de Catalunya (MHC) el 2019, convertir el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) en museu nacional, crear el Centre de Fotografia i del Museu de l'Arquitectura.

La Conselleria també planteja la necessitat d'aprofitar el potencial de les tecnologies de la informació i la comunicació aplicades a la cultura, consolidar l'oferta educativa i dotar de sistemes de governança i gestió les sales que millorin les estructures organitzatives.

El finançament dels museus també tindrà un espai en aquest pla, ja que es proposarà revisar el percentatge de les inversions dedicades al patrimoni de l'1% a l'1,5%; dedicar al finançament del programa d'adequació turística de museus un 5% del tram de la Generalitat a la taxa turística en dos anys, i promoure l'aprovació d'una llei de patrocini.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés