Actualitzat 15/02/2016 17:31

Gaël de Guichen, conservador: "Seria terrible si Altamira es torna a tancar al públic"

Bisontes de Altamira
MUSEO DE ALTAMIRA

MADRID, 15 Febr. (EUROPA PRESS) -

   El conservador Gaël de Guichen, director de l'equip científic responsable d'un informe sobre les condicions de conservació d'Altamira que ha estat peça clau per a la reobertura de visites de la cova, ha assegurat aquest dilluns que un nou tancament al públic d'aquest lloc seria "terrible".

   Guichen, que ha ofert una conferència a l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya (IPCE) sobre la conservació preventiva, ha realitzat aquestes afirmacions un dia abans d'una nova reunió del Patronat d'Altamira, envoltada en certa polèmica per les declaracions del conseller de Turisme càntabre, Francisco Martín, sobre la possibilitat de treure a subhasta unes poques entrades a l'any.

   "No es pot decidir que Altamira sigui una cova tancada al públic i a la qual només puguin accedir especialistes", ha alertat aquest expert, apuntant a la "importància única i a l'emoció que poden causar en els visitants" com un dels factors clau per prendre aquesta decisió.

   "Tota decisió ha de basar-se a permetre que el màxim de gent pugui tenir un contacte directe amb aquestes pintures. La nostra tasca no és només tècnica, sinó també social", ha subratllat Guichen. Des del 2014, les visites a Altamira estan permeses --després de tretze anys de tancament-- en grups reduïts de cinc persones a la setmana.

ELS CIENTÍFICS, TAMBÉ RESPONSABLES

   El conservador ha reconegut que la temperatura corporal de les persones suposa una variació respecte a la temperatura original de la cova, però res que "suposi una tragèdia". De fet, aquesta variació suposa a penes una diferència de dècimes que es redueix en un breu període de temps després de la sortida dels grups de visitants.

   "És evident que la presència de l'home suposa un impacte físic-químic a la cova, totes les persones tenen una temperatura corporal de 37ºC i van sempre amb sabates, sense evitar microorganismes. Però és igual per a tots, els científics o els periodistes també poden participar activament en el deteriorament del patrimoni", ha asseverat.

   En aquest sentit, Guichen ha recordat la resposta que li va fer a un periodista quan li va qüestionar el nombre de vegades que ell entrava a la cova per elaborar l'informe. "Si jo no necessito entrar, no entro, tot i que m'agradaria, perquè els dos minuts que jo no estigui aquí permetran que després pugui estar una altra gent", ha destacat.

EL TANCAMENT DEL PRADO

   Així, ha posat com a exemple el nombre de visites que rep el Museu del Prado i com també podrien afectar els quadres. "Ahir estava al museu i vaig observar un grup de 40 japonesos amuntegats davant 'Les Menines'. No crec que el director de Belles Arts demanés el tancament al Govern espanyol per l'elevat nombre de visitants", ha ironitzat.

   Segons les dades que ha exposat, les visites a les coves amb art rupestre s'han reduït els últims anys. De les 11.000 que comptabilitzava Altamira l'any 2001 s'ha passat a 312 el 2015, mentre que a Lascaux han passat de 1.500 a 0. Les úniques que es mantenen al mateix nivell són les visites a Chauvet, 60 anuals.

   Per aquesta raó, Guichen considera "un desafiament molt important" que a través de la 'conservació preventiva' es faciliti els anys vinents mantenir com a mínim les visites. Alhora, ha conclòs mostrant-se "segur" que en el futur es trobaran més coves amb art rupestre. "Les que es coneixen fins ara han estat trobades amb sort", ha afegit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés