Actualitzat 17/02/2016 16:28

La Fundació Mapfre revisa l'obra del fotògraf "sense càmera" Hiroshi Sugimoto

Fotografía de la serie 'Seascapes' de Hiroshi Sugimoto
HIROSHI SUGIMOTO

L'artista: "Faig servir la càmera com una màquina del temps"

   BARCELONA, 17 Febr. (EUROPA PRESS)

La Fundació Mapfre de Barcelona mostrarà un recorregut per les principals obres del fotògraf japonès Hiroshi Sugimoto en una exposició que tindrà cinc grans sèries de l'artista, algunes fetes "sense càmera", ha explicat el mateix artista aquest dimecres en roda de premsa.

   L'exposició, que mostrarà un total de 41 obres de gran format sobre els últims 40 anys de treball de Sugimoto, obrirà les portes aquest divendres a la Casa Garriga i Nogués fins al 8 de maig, i a partir de juny la mostra viatjarà a la seu de la fundació a Madrid.

   El recorregut s'articula en cinc seccions dedicades a cinc grans sèries de Sugimoto com són 'Seascapes' (Paisatges marins) --iniciada als 80 i encara en curs--, 'Portraits' (Retrats) --1994-1999--, 'Theatres' (Cinesme) --1976 i en curs--, Diorames --1976-2012-- i 'Lightning Fields' (Camps de llampecs) --2006 i en curs--.

   Sugimoto (Tòquio 1948) ha confessat que ell no va néixer artista, sinó que s'hi va convertir quan es va mudar als EUA el 1970 per estudiar fotografia i va descobrir "el conceptualisme en el món minimalista".

   "Jo em vaig preguntar què podia fer amb la meva vida i vaig trobar un camp d'activitat a l'art contemporani", ha relatat l'artista, les obres del qual es troben al Museum of Modern Art (Moma), el Metropolitan Museum, el Smithsonian de Washington, la National Gallery i la Tate Gallery de londres.

   Admet que la seva obra conté una elevada càrrega conceptual que condueix a la reflexió filosòfica, i amb la qual a més ha aconseguit reinterpretar alguns dels gèneres més característics de la tradició fotogràfica clàssica.

   De tota manera, reivindica sobretot l'"artesania" de les seves creacions, algunes de les quals ha fet sense càmera com és el cas de la sèrie 'Lightning Fields', que les instantànies registren els efectes de les descàrregues elèctriques en els negatius fotogràfics.

   El recorregut arrenca amb 'Seascapes' sobre paisatges primigenis de mar i cel que fusionen representació i abstracció a diversos llocs del món com el Mar Egeu i el Golf de Sagami, entre d'altres.

ENRIC VIII, LENIN I CASTRO

   La secció 'Portraits' reuneix fotografies d'estudi de personalitats històriques modelades en cera amb figures com Enric VIII, Lenin, Joan Pau II i Fidel Castro.

   A la de 'Theaters' agrupa fotografies fetes a cinemes clàssics i autocinemes per a la realització de les quals Sugimoto va deixar obert l'obturador d'una càmera de gran format durant la projecció a les sales d'un llargmetratge complet; el resultat: una marquesina amb un rectangle blanc, buit i brillant atapeït de lluminositat que pot llegir-se com la representació de la mort.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés