Publicat 06/06/2016 13:59

Foto Colectania exposa el llegat inèdit de Vivian Maier sobre l'Amèrica urbana

Fotgrafía 'Chicagoland' de Vivian Maier
VIVIAN MAIER/MALOOF COLLECTION, CORTESÍA HOWARD G

És considerada "pionera d'Instagram" i en ella es reflecteixen molts fotògrafs actuals

BARCELONA, 6 juny (EUROPA PRESS) -

La Fundació Foto Colectania mostra per primera vegada a Espanya el llegat fotogràfic "inèdit" de Vivian Maier en una exposició que reflecteix escenes del carrer de les ciutats de Nova York i Chigago entre els anys 50 i 80 preses per la fotògrafa descoberta després de la seva mort, ha explicat la comissaria, Anne Morin.

L'exposició 'Vivian Maier. In her own hands', que es podrà visitar fins al 10 de setembre, té 80 fotografies, de les quals 60 són inèdites i revelades de manera pòstuma, quan el seu treball es va fer viral i va ser considerat una icona de l'"street photography".

El seu llegat de 120.000 instantànies, de les quals a penes va rebel·lar 5.000, es va descobrir el 2007 per l'investigador d'història de Chicago John Maloof en una petita subhasta, quan buscava fotos per il·lustrar un llibre, i es va trobar l'obra d'una dona que havia estat mainadera durant 40 anys, i de la qual es desconeixia aquesta faceta.

Maier (1926-2009) ha tingut una vida familiar "horrorosa", era tímida i solidària, i la fotografia li va servir per relacionar-se amb el món i superar certa introversió, ha observat la comissaria, que ha explicat el seu fenomen viral va començar el 2010 i va tenir la seva eclosió el 2011.

"El tema principal de la seva fotografia és el de carrer amb ramificacions com els retrats, i també nombrosos autoretrats emblemàtics i interessants", ha relatat Morin, que ha destacat la seva cultura i agudesa visual.

Maier és considerada una "pionera d'Instagram" pels seus nombrosos autoretrats i el seu paral·lelisme amb l'era selfie, i en ella es reflecteixen molts fotògrafs actuals.

Segons la comissaria, Meier va saber captar minuciosament els moments i les singularitats de l'Amèrica urbana de la segona meitat del segle XX, amb un gran sentit de la composició, de la llum i de l'entorn.

"Una de les seves singularitats és que s'aproxima molt als personatges i, amb gosadia, els atrapa en un moment de sorpresa", ha remarcat Morin, sobre els treballs que va aconseguir amb una càmera de mig format Rolleiflex.

GENT CORRENT I OBLIDADA

A partir de l'any 65 va començar a usar el color, del qual es pot veure bona mostra en la fundació, ha dit Maier, que ha ressaltat que la gent corrent i oblidada, com ella mateixa, és la verdadera heroïna de la seva obra.

L'exposició, que viatjarà a Milà i el Canadà, ha fet escala ja a Xile, Seül i Estocolm, entre d'altres ciutats, i s'emmarca a l'any temàtic de Foto Colectania 'Però, què és la fotografia?', amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Damm.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés