Publicat 15/04/2016 14:07

Fernando Rueda novel·la 'El Lobo' amb una trama a l'Espanya de 1980 sobre el Rei i la Guerra Freda

"El Dosier Del Rey", Novela Del Periodista Fernando Rueda (Roca Editorial)
ROCA EDITORIAL

'El dosier del rey' evoca la "total" dependència espanyola de la CIA fins aleshores

BARCELONA, 15 abr. (EUROPA PRESS) -

El periodista especialitzat en espionatge Fernando Rueda ha novel·lat per segona vegada Mikel Lejarza 'El Lobo', amb una investigació ambientada a l'Espanya del 1980, en què el protagonista investiga una trama que barreja la ficció amb la realitat dels serveis d'intel·ligència de llavors.

En una entrevista d'Europa Press, ha explicat que 'El dosier del rey' (Roca Editorial) reflecteix com realment la intel·ligència espanyola depenia del tot de la CIA: ha passat des del 1953 --amb el pacte Franco-EUA-- fins al govern de Felipe González dels 80, després de diversos distanciaments, com el descobriment que els estatunidencs "van posar micròfons a casa d'una amiga d'Alfonso Guerra".

També és real que les intel·ligències dels dos països van compartir informació de Joan Carles I des que era príncep i que hi va haver una operació Compàs per desprestigiar el Marqués de Villaverde i allunyar així del tron la seva filla i el seu gendre, Alfons de Borbó; tot, per afavorir que el rei fos Joan Carles.

És igualment cert que Espanya ha estat un altre personatge de la Guerra Freda, un país més on es barrejaven interessos de la CIA, del KGB i d'altres serveis secrets, com els alemanys --que són els que afecten directament la coprotagonista del llibre--.

La ficció que va portant tots aquests elements reals fins al desenllaç és la relació entre 'El Lobo' i aquesta dona "de ficció", sospitosa de ser una traïdora.

"PROBLEMES FAMILIARS" D'UN ESPIA

En aquesta relació entre tots dos hi ha espionatge i també sentiments, que acostumen a influir en les investigacions reals: "La majoria d'espies tenen problemes familiars", ironitza l'autor.

Assegura que 'El Lobo' és l'única persona autèntica del llibre --ambientat després que triomfés realment com a infiltrat d'ETA en els anys 70--.

Els altres personatges només reuneixen característiques dels espies: apareixen un cap de divisió de Contraintel·ligència, un controlador del 'Lobo' en l'agència d'intel·ligència i un cap d'estació de la CIA a Espanya.

Rueda assegura que a l'Espanya del 1980 encara hi havia agents dels serveis espanyols "que treballaven per als americans, creient que així servien a Espanya": investigaven fets que els encarregava la CIA i que només interessaven als Estats Units.

Assegura que els actuals serveis d'informació espanyols ja són autònoms i de qualitat, tot i que segueixen fragmentats com llavors, segons Rueda: el Govern es va plantejar unificar les intel·ligències de la seguretat de l'Estat però "va renunciar, perquè és millor tenir informacions de diversos costats que tenir una, tot i que avui hi ha coordinació per al més important".

FERNANDO RUEDA I 'EL LOBO'

Fernando Rueda (Madrid 1960) és doctor en Periodisme per la Universitat Complutense de Madrid, escriptor d'assaig i novel·la sobre serveis d'intel·ligència, col·laborador de molts mitjans de comunicació i professor del Centre Universitari Villanueva.

Coneix des de fa anys Mikel Lejarza Eguía 'El Lobo', que va llegir el manuscrit d'aquest llibre, com ja va poder fer amb la primera novel·la que va protagonitzar, 'El regreso de El Lobo' (2014, Roca Editorial): en aquesta ficció, Rueda el situava en una investigació sobre Al-Qaida i Dubai poc després dels atacs de l'11-S contra els Estats Units.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés