Publicat 13/03/2016 14:05

Félix de Azúa: "És impossible escoltar Pablo Iglesias cinc minuts sense posar-se a riure"

El escritor Félix de Azúa
EUROPA PRESS

MADRID, 13 març (EUROPA PRESS) -

L'escriptor Félix de Azúa ingressarà aquest diumenge a la Real Academia Española (RAE) per ocupar la cadira H de la institució en un moment en què "tedi, avorriment i pesadesa són les paraules que defineixen" la situació política espanyola i en què destaca el líder de Podem, Pablo Iglesias, a qui defineix com a "cursi".

"Iglesias hauria d'estar prenent-li el pèl a uns nois de 18 anys que no tinguin ni idea de per on va el món, que és la seva clientela. Una persona madura i amb una mica de cultura no pot escoltar-lo més de cinc minuts sense posar-se a riure", ha assegurat en una entrevista amb Europa Press el futur acadèmic.

En aquest sentit, també ha qüestionat que se'l pugui considerar "un bon orador". "Una persona que cada vegada que cita un clàssic de la filosofia el cita malament és un ignorant i algú amb poca cultura, cosa que em sembla general en els dirigents de Podem que conec", ha apuntat.

Preguntat sobre l'ús del llenguatge dels actuals polítics, Azúa no només ha criticat el líder de Podem, sinó que també ha al·ludit al president del Govern en funcions, Mariano Rajoy. "Si l'assumpte d'Iglesias és de riure, el seu és patètic. Un home que en tota la seva vida només ha llegit el 'Marca'...però bé, suposo que és un bon representant d'aquest país", ha ironitzat.

En general, entén que l'actualitat política és "de riure" i el problema dels dirigents és que "no han entès què significa la democràcia". "Creuen que democràcia és sortir ells a la televisió o mirar-se en el mirall, però quan els ha tocat negociar han demostrat que no tenien ni idea", ha asseverat.

El discurs de Azúa, que ocuparà la butaca que prèviament va pertànyer al medievalista Martí de Riquer, girarà al voltant del llenguatge de les armes i el Renaixement, tal com ha avançat el mateix autor. A més, com és tradició, farà esment al seu predecessor, a qui va conèixer i li tenia "un gran respecte".

El nou acadèmic no creu que la RAE sigui "un cementiri d'elefants" i ha defensat la seva tasca. "Ha canviat molt els últims anys, és una institució molt digna on la gent treballa i cuida el tresor 'número u' d'aquest país: el llenguatge", ha assenyalat. De fet, un dels punts que considera que ha millorat és l'accés de la dona, ja que cada vegada ingressen "més professionals molt ben valorades i que compleixen digníssimament el seu paper".

Tot i admetre que "un món només amb dones seria molt millor", no creu en la imposició legal de la paritat, i posa com a exemple el llenguatge. "Jo vaig parlar català fins que aquesta llengua es va convertir en una imposició legal. A partir d'aquí, va deixar d'existir per a mi", ha matisat.

NI 'YOUTUBER' NI 'MILLENIAL'

Qüestionat sobre la seva opinió respecte a noves paraules com 'youtuber' o 'millenial', ha alertat que es tracta de termes que "segurament durin quatre dies", motiu pel qual insta a ser prudents per admetre'ls en el diccionari. "Qui s'enrecorda ja dels contestadors telefònics o els 'disquets'. Amb tot el que depèn de la tècnica cal tenir molta cura", ha assegurat.

Precisament, per a Azúa l'aposta pel diccionari digital que portarà a terme la RAE en la pròxima edició pot "convertir-se en un laberint inextricable". "A la Xarxa no hi ha jerarquies i en una qüestió com l'idioma, que tot canvia molt ràpid, estar mancat de direcció és suïcida", ha indicat.

ESCRIPTORS "INCAPACITATS" ALS 70 ANYS

Sobre la impossibilitat de compatibilitzar les pensions amb els drets d'autor de les noves obres, l'escriptor ha afirmat que es tracta d'"una situació molt trista". "És monstruós. Si amb 70 anys no pots donar-li a una persona que ha escrit tota la seva vida aquesta opció, l'estàs convertint en un incapacitat", ha destacat.

Tot i que hagi lamentat l'escassa atenció de la política a la cultura "a favor del futbol, que s'enduu tots els diners", Azúa ha conclòs amb una crida a la producció artística. "Mentre hi hagi gent que es dediqui a l'obra d'art, sigui bona, dolenta o fins i tot una presa de pèl, els consideraré els millors ciutadans", ha explicat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés