Actualitzat 30/03/2017 03:12

La Fabra i Coats impulsa el diàleg entre artistes contemporanis i realitats socials

BARCELONA, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

La utilització de les pràctiques artístiques per donar veu a diferents realitats socials és la raó de ser del projecte 'Cohabitar entre', impulsat pel centre d'art contemporani Fabra i Coats, a Barcelona, i que vol obrir un diàleg amb la ciutadania per convidar-la a ser partícip del que passa a la ciutat.

En roda de premsa aquest dilluns, el director de Sectors Culturals i Innovació de l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub), Óscar Abril, juntament amb els directors del projecte, Francesc Rubio i Ramon Parramon, han presentat la segona fase d'aquest projecte, anomenat 'Teixir ciutat'.

Aquesta nova fase és una ampliació d'un projecte que va començar l'any passat i que sorgeix de la idea d'"un centre d'art que s'insereix a la ciutat per veure el rol que poden tenir les pràctiques artístiques contemporànies", i fa de la fàbrica un espai de diàleg entre diferents agents, organitzacions i artistes contemporanis, ha explicat Rubio.

'L'Ordit' és la principal novetat d'aquesta nova fase, un espai de reflexió on els agents implicats es troben amb els artistes per obrir debats de temàtica social o decidir què succeeix en el centre d'art i la manera en què aquest ha de relacionar-se amb la ciutat, seguint diferents temàtiques com la memòria comunitària, el comerç i el model de barri, les comunitats educatives o el treball.

LA IMPORTÀNCIA DE L'ENTORN

Els directors de 'Cohabitar entre' posen èmfasi en la importància de la relació del projecte amb l'entorn, amb el qual es relacionen directament, i que en el seu cas ha estat el principal afectat de la transformació de la fàbrica, activa fins al 2005, en un centre d'art contemporani.

Rubio destaca la importància de "connectar contextos", ja que un dels principals objectius del projecte és provocar els encreuaments de diferents sectors, com l'escolar i l'artístic, per fusionar-los en un mateix espai de diàleg.

RESULTATS INVISIBLES

El resultat, ha admès Rubio, pot ser que sigui "invisible", ja que iniciatives com trobades o diàlegs no donen un resultat tangible però serveixen per tractar problemes als quals, a través de l'art, se'ls pot donar solució.

Un dels futurs projectes de 'Teixir Ciutat' és la feina amb el mercat de Sant Andreu i el paper que un comerç de proximitat com aquest pot tenir al barri, i que pretén adaptar el mercat a una nova situació, després de veure's apartat per les grans superfícies.

L'EXPOSICIÓ 'EN TRANSICIÓ-TREBALL'

L'espai acull també una exposició anomenada'En Transició-Treball', sobre el treball i l'entorn, que tracta temes com l'atur, el paper de l'escola com una "falsa promesa" d'ocupació en el futur o el vincle entre el nou model productiu i la transformació del territori, com és el cas de la transició industrial de la Zona Franca o l'Hospitalet de Llobregat.

Aquesta exposició visibilitza la incorporació d'allò "social amb l'art", ha explicat Parramon, i mostra la feina de diversos artistes sobre moviments ciutadans, amb el qual volen obrir debats i convidar a la reflexió, dins del marc del projecte.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés