Publicat 31/03/2016 18:09

Una exposició repassa el patrimoni culinari català al Museu d'Arqueologia

BARCELONA, 31 març (EUROPA PRESS) -

El Museu d'Arqueologia de Catalunya-Barcelona (MAC) repassa en una exposició el patrimoni culinari català, que intenta demostrar que la innovació a la cuina no és un fenomen actual, sinó una constant durant la història.

Aquest recorregut es fa a través d'una col·lecció d'objectes arqueològics cedits especialment per diversos museus d'àmbit nacional, a més dels procedents del mateix MAC.

Comissariada per Lluís Garcia, l'exhibició titulada 'El geni culinari. Innovacions que marquin la nostra cuina' està dividida en quatre àmbits temàtics: introducció, bufet, plats principals i digestions, i es pot visitar fins al 26 de juny.

La primera part se centra a transmetre la idea global de l'exposició a partir del principi que sempre hi ha hagut innovacions a la cuina i que sense no s'entendria la cuina actual.

El segon àmbit tracta sobre els aspectes més importants de la prehistòria de l'alimentació que són difícils de vincular a una innovació concreta però que són prou coneguts i poden captar l'interès dels visitants: el banquet, l'evolució del ganivet i el got, les begudes, la sal, la mel, el foc i les primeres eines de cuina.

A l'espai de plats principals es conceptualitzen sis espais, cadascun dels quals està dedicat a una innovació prehistòrica associada a un plat de la cuina tradicional catalana que no existiria sense aquella innovació.

Concretament, s'han seleccionat sis grans innovacions relacionades amb la cocció, el processament dels aliments i el producte.

TAULES DE CUINA

Aquest espai es presenta museogràficament com sis taules de cuina contemporànies que contenen objectes arqueològics rellevants i un audiovisual per presentar una primera mirada de la innovació de la qual es tracta.

L'àmbit de digestions explica com han afectat el cos humà les innovacions exposades partint de la base que l'alimentació, a més de ser imprescindible per viure, és també una via d'entrada d'infeccions i malalties que van poder afectar els nostres avantpassats a causa de la mala alimentació i que actualment només es poden estudiar gràcies a la paleoantropologia.

A més, posa en relleu com l'alimentació ha anat modulant el cos durant milers d'anys.

Està previst que inaugurin l'exposició a les 19 hores d'aquest dijous el conseller de Cultura, Santi Vila; el director del museu, Josep Manuel Rueda; el cuiner Ferran Adrià i l'arqueòleg Eudald Carbonell.

El projecte té la col·laboració del Campus de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB) i la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Gastronomia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés