Actualitzat 08/02/2016 13:36

Estat i Govern acorden "avançar" en la devolució del 5% dels 'papers' de Salamanca

Santi Vila y Méndez de Vigo
EUROPA PRESS

MADRID, 8 febr. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Cultura de la Generalitat i el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport han acordat aquest dilluns "avançar" pel que fa a la devolució del 5% dels 'papers' de Salamanca, que es troben pendents de restitució.

Així ho ha manifestat el conseller, Santi Vila, després d'un despatx amb el ministre, Íñigo Méndez de Vigo, a la seu del Ministeri: "Hem conjurat avançar", ha dit Vila en unes declaracions als mitjans a la sortida de la trobada.

Ha precisat que durant la reunió han previst la possibilitat de fer els ajustos legislatius necessaris en el futur perquè la qüestió de l'arxiu salmantí "pugui tirar endavant i acabi bé", però és una cosa que no s'ha pogut concretar per les limitacions de l'actual Govern espanyol en funcions.

"El conflicte vinculat a la culminació de la devolució dels 'papers' de Salamanca és un tema delicat en què hem de ser tots cauts", ha valorat Vila, i alhora ha defensat que "aquest tipus de documentació, si és possible, ha d'arribar al seu legítim propietari".

"Hi ha algun aspecte molt emblemàtic en aquesta fase final de negociació que confio que pugui tenir solució i l'ànim del ministre així ho ha manifestat", ha afegit.

Aquesta reclamació conforma un debat antic per l'enviament del 5% dels 'papers' de Salamanca que es troben pendents de restitució i que romanen dipositats en l'Arxiu de la Guerra Civil.

Els fons reclamats pertanyen a l'època de la II República i de la Guerra Civil i són documents confiscats després de la derrota republicana del 1939 a la Generalitat i a associacions i particulars.

"L'ART NO ENTÉN DE FRONTERES ADMINISTRATIVES"

El "segon conflicte" tractat pel conseller i el ministre ha estat el vinculat amb el reclam del Govern d'Aragó a Catalunya i al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) per al trasllat de les pintures de Sijena, que actualment es troben al museu català: "És un conflicte sobre el qual creiem que cal aportar solucions", ha dit Vila.

En aquest sentit ha defensat el compromís del MNAC de "protegir i donar seguretat al patrimoni", i que cal resoldre el conflicte perquè "l'art sigui accessible al marge d'on sigui".

"L'art no entén de fronteres administratives", ha sentenciat i s'ha mostrat esperançat a resoldre la qüestió i "trobar el camí perquè tothom se senti reconfortat".

El conseller també ha traslladat al ministre la "necessitat" que l'Estat s'impliqui en la posada al dia del Museu Arqueològic Nacional de Tarragona (MNAT): "És un museu que té un interès general i que necessita urgentment que ho aclarim", ha afegit.

Vila ha dit que aquesta primera trobada amb Méndez de Vigo ha estat una reunió "formal, correcta i cordial" pròpia d'un començament de legislatura com és el cas de Catalunya.

"Hem situat una agenda de temes una mica de fons en els quals l'Estat té un paper molt important a Catalunya des del punt de vista cultural amb l'ànim d'anar orientant-los", ha explicat.

A més, ha revelat que han analitzat "el paper de l'Estat" fins ara en les grans institucions de capçalera de Catalunya perquè, segons la seva opinió, en alguns casos aquest "es resolt a través de diversos estatuts reguladors que han tingut un nivell desigual de compliment, encert i compromís".

"ASSERENAR" EL DEBAT SOBRE LES QÜESTIONS CULTURALS

Preguntat per l'entrada a la presó dels dos titellaires que van representar durant les festes de carnaval del districte madrileny de Tetuan una funció en la qual van mostrar, davant d'un grup de nens acompanyats dels seus pares, una pancarta amb el lema 'Gora Alka-Eta', Vila no ha volgut pronunciar-se, tot i que ha opinat que "en general el debat públic al voltant a les qüestions culturals hauria d'asserenar-se una mica".

"Vaig arribar dissabte per assistir als Goya i vaig quedar escandalitzat del tracte mediàtic que rebia alguna representació que s'havia donat a la ciutat, una mica desproporcionada la sensació crítica respecte als fets que es valoraven", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés