Publicat 24/03/2016 13:12

ERC exigeix al Congrés la devolució "immediata" dels 'papers de Salamanca' a Catalunya

Devolución de 'papeles de Salamanca' a sus dueños
EUROPA PRESS

MADRID, 24 març (EUROPA PRESS) -

ERC ha presentat una proposició no de llei, per al seu debat a la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats, en què exigeix la devolució "immediata" dels 'papers de Salamanca' a la Generalitat.

"És evident que el Govern espanyol pretén blindar, mitjançant una actuació arbitrària i contrària a la llei, la requisa i mantenir l'oprobi de les víctimes. És important ressenyar que la llei atorga la capacitat a la Generalitat d'ordenar i portar a terme el procés de tornada i localització dels hereus dels qui han estat espoliats. Tot i això, existeix a Catalunya la constatació d'ús polític de la tornada de la documentació per part del PSOE i el PP", sosté la formació.

En concret, la iniciativa ha estat registrada per al seu debat a la Comissió de Cultura, i recollida per Europa Press. Hi recorda que el Govern espanyol ha de tornar a la Generalitat els documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil custodiats en l'Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola i de creació del Centre Documental de la Memòria Històrica, que ja ha estat identificada i digitalitzada, en compliment dels acords de la Comissió Mixta Ministeri de Cultura-Generalitat del 2011 i el 2013.

Al seu torn, reclama promoure una trobada amb el Govern de Catalunya per establir el procediment adequat per fer efectiva la devolució de la documentació confiscada, a més de procedir a la devolució de la documentació confiscada requisada als municipis.

"Fa més de 75 anys de la partida de Barcelona de l'últim tren amb 35 tones de documents requisats a Catalunya en direcció a Salamanca. (...) La devolució encara no només no s'ha portat a terme sinó que tot apunta que existeix la voluntat política d'entorpir, una vegada més, el desenvolupament i compliment de la Llei 21/2005, del 17 de novembre, que així ho permet", denuncia el republicà català.

SENSE DEVOLUCIÓ DE DOCUMENTS DES DEL 2011

De fet, sosté que l'última entrega de documentació data de l'any 2011 i, des d'aleshores, i tot i els treballs realitzats per la Comissió Mixta Ministeri de Cultura-Generalitat, no s'ha portat a terme "cap altra devolució".

Així, recorda que el dia 27 de febrer del 2013, la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats va debatre i va aprovar per 41 vots a favor i una abstenció una proposició no de llei presentada per ERC sobre la devolució de la documentació de l'Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola confiscada a Catalunya.

"La raó que va fer possible aquest acord tan majoritari, que fins i tot posava data per a la culminació del procés de tornada, radicava en l'acceptació per part del Govern central que de manera recurrent es comprometia en terminis que, després, no es complien", afegeix.

Eritja es queixa que, a pesar que la llei va ser aprovada el 2005, que les tasques de digitalització de la documentació van concloure el juliol del 2013, d'haver-se celebrat ja en l'última legislatura de Govern del PP la convocatòria de la Comissió Mixta Ministeri de Cultura-Generalitat encarregada de l'assumpte, "han transcorregut 19 mesos i no s'han portat a terme els enviaments".

Paral·lelament, diu que a Catalunya "l'inconcebible retard" s'ha anat intensificant perquè molts documents no només pertanyen a institucions, sinó que també provenen de persones físiques, moltes en una edat molt avançada.

PRESSIONS DELS GOVERNS DEL PSOE I PP

En aquest sentit, diu que ja es van denunciar les "pressions" que en el seu moment va rebre la ministra de Cultura del PSOE González-Sinde, des del seu mateix Govern, perquè no executés una part de la tornada de la documentació pocs mesos abans de la celebració de les eleccions generals del mes de novembre del 2011 davant del risc electoral que això pogués provocar.

"O les mateixes declaracions del ministre de Cultura, José Ignacio Wert, reconeixent que no era un bon moment per portar a terme el trasllat davant de la celebració de les eleccions europees", postil·la.

Això sí, assenyala que, amb posterioritat, el ministre va manifestar a la premsa que tenia prevista la devolució de 238 caixes, 350 llibres i altres elements, una quantitat inferior a la reclamada per part de la Generalitat consistent en 546 caixes, 4.139 llibres, 259 cartells i altres documents.

El Govern espanyol addueix per no complir la sentència del Tribunal Constitucional emesa el mes de gener del 2013 que avalava que la Generalitat percebés la documentació per restituir-la als seus propietaris lícits, "alguns dels quals ja no existeixen".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés