Publicat 29/11/2016 14:14

Enciclopèdia Catalana llança un llibre sobre el patrimoni modernista de Sant Pau

BARCELONA, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

L'editorial Enciclopèdia Catalana ha llançat un llibre sobre el patrimoni modernista de Sant Pau, en què es presenten més de 300 fotografies del recinte arquitectònic de Lluís Domènech i Montaner, acompanyades d'una recopilació d'anècdotes i curiositats que repassen la història de l'antic hospital.

Segons han explicat aquest dimarts en roda de premsa la responsable de comunicació de Sant Pau, Mercè Beltran, i el fotògraf Robert Ramos, el llibre és la culminació d'un projecte que va néixer el 2014 i que mostra el patrimoni de Sant Pau, fins ara "deslluït" per molts anys d'obres.

Ramos va començar a fotografiar l'edifici el 2009, quan es va traslladar l'hospital a una nova instal·lació i es van començar a rehabilitar els pavellons modernistes, fent més de 40.000 instantànies des de panoràmiques generals a plans detall, de les quals han sortit les 300 elegides per al llibre.

Beltran també ha destacat el "relat periodístic" del llibre --del qual s'han editat 4.000 exemplars en català, castellà, anglès i francès-- que és l'encarregat de contextualitzar les imatges i que sobretot recopila anècdotes de gent que ha treballat o ha format part de la història de Sant Pau.

HOMENATGE AL PATRIMONI

Anna Tetas, una de les autores del llibre, ha destacat la publicació com una manera de "reconèixer els detalls que no es poden apreciar a simple vista" i com una manera d'entendre les característiques de la història del recinte, que ho han portat a ser el que és avui dia.

No es tracta d'un llibre sobre la rehabilitació, ha matisat Beltran, que ja es va editar el 2014, sinó que serveix per acostar el públic al "patrimoni modernista més gran d'Europa", amb el qual, a més, Enciclopèdia Catalana arribarà directament a les llibreries per primera vegada.

"ATRAPAT" PER LA SEVA LLUM

Ramos ha confessat que va quedar "atrapat" per la llum de l'edifici, alguna cosa en el que l'arquitecte va posar molt èmfasi per la combinació de la funcionalitat de l'edifici com hospital i la seva faceta estilística, ubicant-lo tot just en la línia meridianal perquè els metges aprofitessin el màxim d'hores solars en una època sense electricitat.

És per això que el fotògraf ha passat gairebé set anys seguint el procés de transformació del recinte modernista, que cada dia oferia "un nou Domènech i Montaner" i on allò més difícil ha estat fer la selecció de les fotografies que finalment formarien part del llibre.

SITUAR-SE AL MAPA

Sant Pau va obrir les portes com a recinte modernista fa tres anys, quan va acabar la rehabilitació de 8 dels seus 12 pavellons considerats patrimoni de la humanitat, obres que van costar uns sis milions d'euros per pavelló i que ara ocupen diferents institucions de les Nacions Unides i la Unió Europea.

Des del 2013 el recinte lluita per situar-se al mapa turístic de Barcelona, cosa que Beltran ha reconegut que no és fàcil, però que de moment conquista 250.000 visitants per any, dels quals un 70% són estrangers i la resta locals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés