Publicat 08/01/2016 14:45

Els Pirates Teatre adapta per primera vegada la novel·la de Calders 'Ronda naval sota la boira'

Cartel de 'Ronda naval sota la boira'
EL MALDÀ

BARCELONA, 8 gen. (EUROPA PRESS) -

La companyia Els Pirates Teatre ha adaptat per primera vegada la novel·la de Pere Calders 'Ronda naval sota la boira' sobre el naufragi d'un transatlàntic, que podrà veure's a El Maldà de Barcelona a partir de dimecres que ve i fins al 14 de febrer.

En una roda de premsa, els dramaturgs Maria Canelles i Adrià Aubert, han explicat que es van reunir amb la família de Calders i que els van advertir que no aconseguirien materialitzar-la per la seva complicació: "La família ens ha avisat que molta gent els ha dit que la farien, i mai ningú no l'ha fet."

El projecte va néixer quan tots dos van llegir la novel·la de Calders i van quedar impressionats de la seva "bogeria", així que van decidir fer una pel·lícula, una idea que van acabar descartant --pels seus elevats costos-- a favor de portar-la al teatre.

La novel·la narra el naufragi del transatlàntic 'Panoràmic', que es queda a la deriva amb la previsió d'enfonsar-se: "Tots els personatges del vaixell assumeixen que s'enfonsarà i la missió del capità, el comandant Maurici, és que el naufragi vagi bé."

Aquesta trama deixa al descobert situacions absurdes, malgrat que els personatges tenen fortes raons per defensar els seus motius, amb "situacions absurdes però molt justificades", han explicat.

JOC METALITERARI

La novel·la és també un joc metaliterari, ja que també hi apareix la veu d'un escriptor-editor que va comentant el naufragi, una cosa que la companyia ha adaptat usant el personatge d'una periodista que entrevista el director d'un documental sobre l'enfonsament.

De fet, la novel·la té una estructura "curiosa", en què l'acció queda tallada constantment per intercalar episodis que són notes al peu de pàgina, amb capes de narradors, una cosa que s'ha traslladat a l'obra.

Alhora, les capes de significat de la proposta són múltiples, ja que es pot llegir com una broma literària sobre la narrativa de naufragis; una aposta pel joc metanarratiu; i fins i tot una metàfora de l'exili.

"Calders se sol llegir com una cosa infantil, però aquesta novel·la té una profunditat que normalment no hi és quan es parla d'ell", ha explicat Aubert, que ha assenyalat també la presència de situacions hilarants, al límit sobre una estructura de tragèdia.

Els actors d'aquesta companyia, que al novembre complirà 15 anys --els seus integrants van començar amb entre 13 i 15 anys--, interpreten uns cinc papers cadascun --d'entre els més de 200 de la novel·la--, i aquesta és la primera vegada en la qual s'han interessat per donar un valor estètic a la producció.

Per aquesta raó, la posada en escena adquireix una escenografia "bastant aparatosa", que permetrà al públic veure un vaixell, el que també ha motivat que, per primera vegada, la companyia distribueixi d'una manera diferent el pati de butaques.

D'altra banda, la sala acollirà a partir de diumenge 'Al cel mos vegem tots plegats', amb tres mirades sobre la tradició oral de les rondalles mallorquines a càrrec de Pau Carrió, Toni Gomila i Jordi Oriol.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés