Actualitzat 30/03/2016 13:22

Els guerrers de Xi'an tornen a Barcelona

Exposición 'Terracotta Army' sobre los guerreros de Xi'an
EUROPA PRESS

El recorregut viatja per una de les troballes arqueològiques "més enigmàtics" de la història

   BARCELONA, 30 Març (EUROPA PRESS) -

   Els guerrers de Xi'an, que es van poder veure amb 10 peces originals al Fòrum de les Cultures el 2004, han tornat a Barcelona en l'exposició internacional 'Terracotta Army' que reuneix 150 rèpliques al teatre Coliseum en un viatge a "una de les troballes arqueològiques més enigmàtiques de la història".

   Ho ha explicat el comissari de l'exposició, l'investigador i escriptor Javier Sierra, durant la presentació i visita del recorregut, que es podrà veure fins al 2 de juny a la capital catalana, després de rebre 400.000 visitants després del seu pas per Madrid, Bilbao i Sevilla.

   "Invitem que el visitant abandoni les llums del segle XXI i s'endinsi en les ombres del segle III a.C., i entri en un lloc que imita la transcendència", ha afirmat el comissari, que ha explicat que el recorregut de l'exposició es fa a mitja llum per emular precisament l'ambient de mausoleu per al que van ser creats l'exèrcit de 8.000 guerrers.

   Ha relatat com fa 42 anys l'exèrcit de guerrers va ser descobert a la zona nord-occidental de la Xina per part de dos pagesos que buscaven un pou d'aigua i, després de trobar una cap sota el terra, van descobrir una galeria subterrània on havia centenars de figures derruïdes en entre 60 i 200 peces cadascuna.

   "Només un xinès podia reconstruir totes aquestes peces gràcies a la força de voluntat" característica d'aquesta cultura, ha observat el comissari, que ha explicat com aquests guerrers formaven part de l'obsessió per la vida eterna de l'emperador Qin Shi Huang, considerat el primer emperador de la Gran Xina.

   L'emperador no gaudia de bona reputació per l'opressió a la qual va sotmetre al seu poble, el que a la seva mort va provocar una revolta i posterior destrucció dels guerrers del mausoleu --que no eren peces en sèrie, sinó un retrat de persones reals-- i això va donar a llum al "puzle més gran de la història de l'arqueologia".

   "És com si els 8.000 guerrers fossin a protegir el viatge de l'emperador", ha sostingut el comissari, que ha explicat que més de 700.000 persones van participar en la construcció del mausoleu.

RECREACIÓ DEL FOSSAT ORIGINAL

   L'exposició té elements interactius i, a través d'un diorama, recrea el fossat original en el qual han estat trobats els primers 4.000 guerrers, el que s'ha convertit en la "joia de la corona" del recorregut, en paraules de Serra.

   Governadors, oficials i guerrers de l'època s'entremesclen en l'exposició al costat de cavalls, armes, joies i eines d'ús quotidià de l'època, que és introduïda a través d'un documental de 35 minuts al començament de la visita per situar a l'espectador.

   L'exposició dels guerrers de Xi'an, declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1987, té la col·laboració de Casa Àsia i preveu un conjunt d'activitats educatives per al públic infantil.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés