Actualitzat 06/10/2017 14:49

Els actes culturals d'estiu en el patrimoni català creixen un 34% fins a les 87 activitats

Espectacle de l'any passat del festival 'Olèrdola, la ciutat perduda'
PACO AMATE/AGÈNCIA CATALANA DEL PATRIMONI CULTURAL

L'art té més pes en una programació majoritàriament musical

BARCELONA, 20 juny (EUROPA PRESS) -

Els actes culturals programats per a juliol i agost en els museus, monuments i jaciments de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural creixen aquest any un 34% fins a arribar a les 87 activitats, amb més pes de les activitats artístiques, ha anunciat l'organisme aquest dimarts en roda de premsa.

De la sesentena d'espais gestionats per aquest organisme depenent de la Generalitat, 22 acolliran alguna activitat durant els mesos de juliol i agost, un període que l'any passat va suposar un 17% de les visites de tot l'any.

L'objectiu d'aquest programa és "dotar de vida a un conjunt patrimonial absolutament extraordinari amb el qual sovint la població té una relació massa distant i intermitent", ha afirmat el director de l'agència, Àlex Susanna.

Encara que la música seguirà formant el gruix dels actes, aquest any es potencien les intervencions artístiques i especialment les d'art contemporani, entre les quals destaca una videoinstal·lació de Perejaume en la Cartoixa d'Escaladei (Tarragona) inspirada en Ramon Llull i que romandrà fins a març.

Altres actuacions artístiques es basen en la col·laboració amb altres entitats: un projecte expositiu en la Canònica de Santa Maria de Vilabertran (Girona) en col·laboració amb Bòlid - Centre d'Art Contemporani de Girona, la presència del Mercat de Santa Teca a Escornalbou (Tarragona), el Festival Eufònic al Castell de Miravet (Tarragona) i el Festival Grec de Barcelona en el Museu d'Arqueologia de Catalunya.

DIVINA COMÈDIA, A OLÈRDOLA

La voluntat de Susanna és impulsar actes que "trenquin fronteres entre disciplines artístiques", alguna cosa que exemplifica un espectacle en el Conjunt Monumental d'Olèrdola (Barcelona) titulat 'Divina Comèdia. L'infern de Mir Geribert'.

Aquest espectacle, creat en el marc del festival 'Olèrdola, la ciutat perduda', és una "versió totalment lliure" de la Divina Comèdia, segons el seu director, Antoni Madueño, que ha posat al noble Mir Geribert de protagonista d'aquest clàssic.

"TRAGÈDIA GREGA"

Geribert, que para Madueño podria ser un personatge de Hollywood, es va enfrontar al comte de Barcelona i va acabar obligat a lluitar amb ell contra els seus antigues aliats musulmans, amb un final que "s'apropa a una tragèdia grega".

La cisterna d'aquest espai patrimonial es convertirà en l'infern de la Divina Comèdia de la mà de Keith Khan, director de l'Olimpíada cultural de Londres del 2012, mentre que es farà un 'mapping' sobre una escultura feta amb branques procedents de tota la població, alhora que es reprodueixen imatges medievals en aquest espai.

MÚSICA, PROTAGONSITA

No obstant això, la música serà la protagonista d'aquests actes, que des de fa tres anys són impulsats per la Generalitat però inclouen programació que ja s'havia fet tradicionalment, com la Schubertíada de Vilabertran --que fa 25 anys-- i el Festival de Sant Pere de Rodes.

En aquest àmbit s'incorpora el Festival Nits de Clàssica de Girona en el Museu d'Art i també el Festival de Música de Santes Creus (Tarragona), que recupera el festival que es va iniciar en els anys 80 i s'havia perdut, corregint així una "oferta musical molt descompensada entre Girona i Tarragona", ha destacat Susanna.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés