Publicat 14/06/2016 13:11

La dinastia Ming desplega esplendor en una exposició al CaixaForum amb 126 peces

Una pieza de la exposición 'Ming. El imperio dorado'
EUROPA PRESS

Les peces surten per primera vegada del Museu Nankin

BARCELONA, 14 juny (EUROPA PRESS) -

L'esplendor de la dinastia Ming desplega al CaixaForum de Barcelona a través de 126 peces del Museu Nankin en l'exposició 'Ming. L'imperi daurat', que va tenir lloc del 1368 al 1644 sota el govern de 16 emperadors.

L'exposició, que podrà veure's des d'aquest dimecres i fins al 2 d'octubre, està produïda per l'Obra Social La Caixa i organitzada per l'empresa escocesa Nomad Exhibitions en associació amb el Museu de Nankin, els fons del qual acaben d'obrir-se a la itinerància internacional.

La mostra només podrà veure's a Barcelona, després de passar per Edimburg (Regne Unit) i Rotterdam (Holanda), ja que després de la capital catalana les obres tornen al museu xinès.

El director de Nomad Exhibitions, Tim Pethick, ha assegurat aquest dimarts en roda de premsa que aquesta exposició intenta oferir una nova lectura de la dinastia, a causa de la idea vaga que té el públic general sobre aquest període centrada en els gerros blaus i blancs que si bé "han estat impressionants", només representen el final de l'etapa.

"Cada emperador va ser diferent", ha reivindicat Pethick, que amb aquesta mostra ha intentat il·lustrar l'estructura jeràrquica i controlada de la societat Ming, i com aquesta va estar patint una metamorfosi als llarg dels anys.

També repassa el control intern al qual estava subjecta i com es va obrir al món: "Esperem que el públic espanyol pugui descobrir alguna cosa nova sobre aquesta dinastia".

Segons la directora general adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Duran, aquesta és l'exposició més important dedicada a l'art xinès per part de l'entitat, tot i que no la primera, i ha defensat: "És extraordinària".

Ha assegurat que ho és per la qualitat de les seves obres, "no només les ceràmiques", que surten per primera vegada del Museu de Nankin --un dels que millors fons alberga sobre aquesta dinastia--, i també ho és pel seu discurs expositiu centrat en la influència d'aquesta dinastia al llarg dels segles, aconseguint l'admiració europea cap a la Xina.

"IRRADIAVA BELLESA"

Nankin, la primera capital de l'Imperi Ming, va ser testimoni de tota l'esplendor Ming --de fet, aquest terme significa 'gran resplendor'--, així com la prosperitat i riquesa d'aquest imperi, on es va crear una cultura que "irradiava bellesa".

Actualment, Nankin és la segona ciutat del sud-est xinès, per darrere de Xangai, amb vuit milions d'habitants: "Allà es va crear una cultura molt vinculada al desenvolupament de les arts".

L'exposició es divideix en quatre fils argumentals: el primer són els palaus i les muralles amb les destacades peces de porcellana; el segon és l'organització d'una societat ideal i el paper de la dona, i l'últim, la relació entre la Xina i la resta de continents.

PECES DESTACADES

Entre les gairebé 130 peces de l'exposició, destaca una pintura sobre rotllo que mesura 13,5 metres de longitud i representa dones ocioses, que és la primera vegada que s'exposa totalment desplegada --no està visible al complet ni al Museu de Nankin "per qüestions d'espai"--, segons ha explicat el director adjunt del centre, Qizhi Wang.

Una altra de les peces rellevants de la mostra és el 'Mapa dels nombrosos països del món', que oferia la visió de la resta del món per part d'aquesta dinastia, una peça de màxima importància, que tampoc s'exposa de manera permanent: "Hem seleccionat peces extraordinàries de les nostres col·leccions".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés