Actualitzat 27/07/2015 16:02

Un diàleg entre arquitectura i cinema representarà Catalunya a la Biennal de Venècia amb Lacuesta

La recuperació dels marges del Llobregat i l'Hospital Transfronterer de la Cerdanya, protagonistes

   BARCELONA, 27 Jul. (EUROPA PRESS) -

   Un diàleg entre arquitectura i cinema representarà Catalunya en la XV Biennal d'Arquitectura de Venècia del 2016, de la mà dels arquitectes Jaume Prat i Jelena Prokopljevic al costat del cineasta Isaki Lacuesta, que han guanyat el procés de selecció amb el seu projecte 'Aftermath:conseqüències', segons ha explicat aquest dilluns en roda de premsa el director de l'Institut Ramon Llull (IRL), Àlex Susanna.

   La Biennal d'Arquitectura, que se celebrarà del 28 de maig al 27 de novembre del 2016, tindrà en el pavelló català diverses versions d'aquest diàleg entre cinema i arquitectura; segons Prat, serà una abraçada entre les dues disciplines, amb un cinema que constitueix espais i una arquitectura que projecta escenes, tot això sempre des del punt de vista dels espectadors.

   "Ens interessen molt les històries viscudes i com el públic s'apropia d'una obra d'arquitectura", ha comentat Prat, sempre d'acord amb experiències viscudes pels usuaris dels espais d'obres concebudes per arquitectes catalans.

FINS A VUIT PROJECTES

   Aquest diàleg es materialitzarà amb l'exhibició d'entre set i vuit projectes, un dels quals parla sobre la recuperació mediambiental dels marges del Llobregat (Barcelona), que "ha estructurat tots els pobles que componen la zona", ha explicat Prat.

   Un altre dels edificis que es troben en aquest projecte serà el Teatre Atlàntida de Vic, un edifici estructurat al voltant d'un carrer i que és "pur espai públic", així com l'Hospital Transfronterer que ha unit les dues Cerdanyes, i el centre de distribució d'aliments de Càritas a Tarragona, que ha redefinit la plaça a la qual alimenta, segons Lacuesta.

   L'exposició d'aquests espais a Venècia no treballarà en una pantalla estàtica per fugir del concepte d'espectacularització del cinema, i, al contrari, es basarà més en "la poètica de la llum i l'ombra", ha explicat Lacuesta, que ha remarcat també la part més divulgativa.

   "Ens interessa que el visitant no perdi de vista l'edifici que representem, jugarem amb la transparència perquè no volem fer servir les projeccions per camuflar l'arquitectura", ha explicat.

   El jurat independent ha seleccionat aquest projecte perquè proposa unificar cinema i arquitectura, en una instal·lació que crearà narratives creuades de diversos projectes a través de connexions visuals, sonores, materials i conceptuals.

   El jurat encarregat de seleccionar el projecte guanyador ha estat presidit per l'arquitecta Carme Pinós, i els vocals Jordi Ros, Eva Prats, Lluís-Xavier Comeron, Fernando Marzà i Damià Martínez.

   El termini per presentar candidatures va estar obert del 16 de juny a l'1 de juliol, i les altres dues propostes finalistes han estat 'Arquitectura catalana. Ciutats connectades', de Xavier Bustos i Nicola Regusci, i 'Çeitgeist', de Martín Garber, Adrià Goula i 15-L Films.

   Susanna ha pronosticat que serà "un dels projectes estel·lars del 2016", i ha concretat que tindrà un pressupost de 470.000 euros, un pressupost que no pot aprimar-se més, ja que és de mínims, ha comentat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés