Actualitzat 19/12/2016 13:07

La descàrrega il·legal fa perdre als editors espanyols 200 milions d'euros anuals

El presidente del Gremi d'Editors de Catalunya, Patrici Tixis
EUROPA PRESS

Els editors catalans esperen créixer el 2016 per tercer any consecutiu fins a un 3%

BARCELONA, 19 des. (EUROPA PRESS) -

Les descàrregues il·legals de llibres a Internet, uns 390 milions a l'any a Espanya, fan perdre als editors uns 200 milions d'euros a l'any, ha explicat aquest dilluns el president del Gremi d'Editors de Catalunya, Patrici Tixis, en roda de premsa, on ha concretat que d'aquests 200 milions un 20% corresponen a Catalunya.

Tixis ha lamentat que, malgrat la Llei de Propietat Intel·lectual --durant l'elaboració de la qual es va exigir "tanta paciència" als editors-- les descàrregues van passar de 334 milions a 390, de les quals un 45% corresponen a llibres que s'han editat a l'últim any.

Això fa que tot i que els tribunals donin la raó als editors, tarden tres o quatre anys: "Necessitem una acció més ràpida", ha dit Tixis, que ha criticat que el mecanisme de la llei anomenat Secció Segona de la Propietat --que intenta donar resposta immediata-- està col·lapsat a falta de mitjans i triga fins a un any i mig a resoldre els casos de pirateria.

"La sagnia que suposa per als editors i tot el mercat està xifrat entorn dels 200 milions d'euros", ha lamentat, una xifra que al·ludeix que un 19% dels lectors no passen per caixa.

Les propostes dels editors per enfrontar-se a això és que la Secció Segona es doti de més mitjans; així com un gran pacte de la indústria perquè els operadors telefònics i els anunciants intentin ofegar econòmicament els webs de descàrregues no posant anuncis, i també possibilitar que una finestra emergent 'pop-up' adverteixi els internautes que la pàgina té contingut pirata.

Els editors també desitgen que els alumnes i professors rebin formació sobre propietat intel·lectual, i que hi hagi campanyes, com les d'incendis i accidents de trànsit, de suport a la creació.

L'EDICIÓ CATALANA, EL 49,5% D'ESPANYA

Amb això, el Gremi, que ha celebrat que l'edició catalana va passar el 2015 a representar el 49,5% de la producció editorial espanyola --del 48% que representava el 2014--, espera créixer aquest 2016 per tercer any consecutiu fins a entre un 2% i un 3%.

Després del millor any registrat el 2008 amb una facturació de 3.000 milions d'euros, el sector editorial català va passar al seu pitjor any el 2013, amb 2.182 milions, creixent a 2.195 el 2014 i fins a 2.257 milions el 2015, una xifra que aquest 2016 s'espera superar amb aquest lleuger creixement: "Creiem que la campanya de Nadal serà molt bona".

Tixis ha concretat també que ha estat un molt bon any per al llibre de text, però ha reconegut que "l'optimisme és contingut perquè no s'acaba d'apreciar una explosió", de manera que el rebrot no serà el desitjat.

Pel camí, el passat Sant Jordi les editorials catalanes van facturar un 3% més; la Setmana del Llibre en Català va créixer un 1%, i els salons del Còmic i el Set "funcionen extraordinàriament bé".

SENSIBILITAT PÚBLICA

Tixis ha celebrat la "sensibilitat" per part de les Administracions amb fets positius i una Conselleria de Cultura de la Generalitat que per primera vegada "va al gra", amb el regal d'un llibre a 83.000 nens que compleixen sis anys, dels quals 32.000 ho han anat a buscar, i un terç era la primera vegada que entraven en una llibreria.

També ha destacat la duplicació de la dotació per a les biblioteques i la rebaixa de l'IVA del llibre digital del 21% al 4%, a més del canvi a la secretaria d'Estat de Cultura amb l'entrada de Fernando Benzo: "Les primeres converses ja denoten una altra manera d'enfocar les coses", amb especial èmfasi en la persecució de la pirateria.

Entre els reptes per al pròxim any, el gremi s'ha fixat incrementar la base de lectors perquè front a les quatre hores de mitjana que un espanyol de mitja veu la televisió, hi ha 13 minuts dedicats a la lectura, on Tixis ha apreciat "molt marge de millora".

El Gremi fa la nit d'aquest dilluns el seu tradicional Nit de l'Edició, durant la qual premiarà la cineasta Isabel Coixet amb el Premi Atlàntida 2016, a més de reconèixer el cinquantenari de l'Editorial Blume i el vint-i-cinc aniversari de Larousse Editorial, Moleiro Editor i Tritó Edicions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés