Actualitzat 27/04/2017 17:02

Daito Manabe proposarà en el SonarPlanta un ball amb dron interactiu i "sense límits"

L'artista Daito Manabe
Europa Press

Es proposa implantar xips al cervell per explotar les seves possibilitats expressives

BARCELONA, 27 Abr. (EUROPA PRESS) -

L'exponent mundial de l'art digital Daito Manabe proposarà a Barcelona un ball amb dron interactiu --en sentit figurat-- i "sense límits" en què els protagonistes seran els espectadors i no els ballarins, en el projecte SonarPlanta, que es veurà del 15 al 17 de juny en el festival Sónar.

Ho ha explicat l'artista de l'estudi Rhizomatiks en roda de premsa aquest dijous, en què ha donat alguns detalls de la instal·lació 'Phosphere', basada en l'experiència sensorial: "Per moltes fotos que facin els participants, no es poden transmetre les sensacions. Cal experimentar-ho".

Uns feixos de llum seguiran les boles de la mà dels participants, aconseguint un efecte tridimensional: fins ara els espectacles en 3D requerien l'ús de lents especials, però en aquesta ocasió se suplirà aquest efecte amb l'ús d'un gran projector que dirigirà la llum d'una forma especial.

"Serà un ball amb dron en un espai tridimensional alliberat dels límits", ha ressenyat l'artista al principi de la seva explicació sobre la instal·lació, de la qual se n'ha fet una primera prova a Tòquio, i que s'integrarà en la col·lecció d'art contemporani de la Fundació Sorigué.

"S'espera que els espectadors surtin del túnel llarg --per accedir a l'espai-- amb els sentits renovats, i llavors el podran controlar fins ara l'havien vist i ara en formaran part", ha remarcat l'artista, pioner en l'ús de drons damunt l'escenari.

Fruit del quart any de col·laboració que sumen la fundació Sorigué i el festival Sónar, 'Phosphere' és un projecte d'investigació basat en el comportament dels minerals, cosa que ha pogut comprovar a la planta de Sorigué a Balaguer (Lleida).

L'objectiu "no és plasmar cosa que està en la naturalesa, sinó aprofitar les lleis naturals, i veure com la llum es reflecteix en els minerals", ha argumentat l'artista preguntat per aquesta qüestió.

"EL MÉS IMMERSIU"

El comissari de Sónar+D José Luis de Vicente ha dit que "serà l'espectacle més immersiu de tots els SonarPlanta fins ara" i ha celebrat que l'obra propiciarà en una de les grans imatges del festival d'aquest any, i s'ha referit a Manabe com l''artista total'.

L'artista ha parlat de la doble experiència que generarà l'espectacle, ja que hi haurà presents els que mirin i els que actuïn amb un "límit no gaire clar" sobre l'experimentació sensorial.

Sobre els seus actuals projectes, ha explicat la seva intenció d'implantar xips a cervells per explotar els recursos expressius i veure els límits de l'ésser humà i la seva capacitat de control, si bé ha admès que això és encara una pràctica difícil en cervells sans.

Manabe ha dit que primer li agradaria experimentar en si mateix: "Vull saber fins a on es pot controlar l'ésser humà des de fora".

El codirector de Sónar Enric Palau ha destacat que "el fet diferencial serà la interacció de la peça amb el seu públic", mentre que el representant de projectes de la Fundació Sorigué, Nigel Bax, ha celebrat comptar amb aquest exponent de referència mundial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés