Publicat 06/02/2016 12:06

El cuiner Xabier Gutiérrez uneix gastronomia i novel·la negra a 'El bouquet del miedo'

Xabier Gutiérrez
EUROPA PRESS

BARCELONA, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

El cuiner, escriptor i psicòleg Xabier Gutiérrez ha unit les seves dues grans passions, gastronomia i novel·la negra, en la història 'El bouquet del miedo' (Destino), que ha presentat durant la setmana literària BCNegra, que conclou aquest dissabte.

En una entrevista d'Europa Press, l'autor ha avisat: "Quan passes de la cuina de supervivència a la cuina de plaer no hi ha volta enrere".

Gutiérrez anima que la gent sigui conscient del plaer tan gran que és menjar, i li sembla correcte que es faci a través d'un 'boom' de programes televisius sempre que no es banalitzi i faci veure que cuinar és "una feina de 'jiji jaja'".

La novel·la, protagonitzada per Vicente Parra i la seva dona Françoise, és un relat d'intriga basat en la litúrgia de l'elaboració del vi i barrejat amb la tensió del món gastronòmic televisiu.

L'autor, Premi Nacional de Gastronomia 2005 i director del departament d'innovació del restaurant Arzak, porta escrits 17 assajos sobre cuina, i estava cansat que li diguessin que les fotografies d'aquests llibres eren maques, així que va decidir apostar per la ficció: "Parlem de lletres, que és més divertit".

Així, es va llançar a l'escriptura d'un relat curt que va agafar forma de novel·la --'El aroma del crimen'--, i després en va venir una altra --'El bouquet del miedo'--, i ja té preparades la tercera i la quarta: "La segona tracta del món de la família del subinspector".

A partir de la història del personatge aprofundeix en temes que li són molt pròxims de la mà de la gastronomia i des dels seus coneixements com a psicòleg perquè, sobretot, reivindica, és una història de personatges: "M'interessa per què algú decideix matar a algú, què se li passa pel cap".

GASTRONOMIA BESTIAL

La gastronomia actua de fil conductor: "Vivim en un país amb una cultura gastronòmica bestial, i a Sant Sebastià encara és pitjor".

L'autor ha reivindicat que el menjar és un plaer, "tant com el sexe", i que forma part d'una cultura de molts segles arrelada a Espanya; tot i això, el personatge de Françoise és un homenatge a la gastronomia francesa, verdadera mare de l'alta cuina.

"A la cuina hi ha 'overbooking', hi ha una feina increïble", descriu Gutiérrez, que a més veu molt ego en la professió, i com a mostra, recorda que porta anys treballant en un restaurant amb tres estrelles Michelin.

"Som la nova faràndula", conclou Gutiérrez, considera que els cuiners han de cenyir-se a parlar de cuina, i no opinar, per exemple, sobre nutrició, sense l'assessorament d'un especialista.

Entre els seus pròxims projectes, l'autor té la tercera entrega de la saga, titulada 'Fragancia crítica', que tracta del món de la crítica gastronòmica, i també pensa en la quarta entrega, que encara no té títol.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés