Actualitzat 06/10/2017 14:31

Cosmocaixa recorre les funcions lingüístiques del cervell en una exposició pionera

Exposició en el cosmocaixa
EUROPA PRESS

BARCELONA, 30 març (EUROPA PRESS) -

L'exposició 'Talking Brains. Programats per parlar', que es pot veure des d'aquest divendres fins a febrer de 2018 en el Cosmocaixa de Barcelona, proposa per primera vegada un recorregut pel cervell centrat en les seves funcions lingüístiques.

La mostra, liderada pel científic Wolfram Hinzen, compta amb espais de realitat virtual, tècniques com l'encefalografia i experiments de psicolingüística en pantalles tàctils perquè el visitant senti de quines coses és capaç un cervell, així com posar-se en la pell d'una persona que pateix un trastorn lingüístic.

Hinzen ha recordat que la comunicació està present en totes les espècies, però que l'humà té la singularitat del llenguatge, un objecte de ciència des de fa dècades del que encara queda molt per descobrir.

El comissari ha considerat que existeix una relació indissoluble entre llenguatge i pensament, i ha subratllat el cervell com un òrgan lingüístic, l'únic capaç de produir llenguatge, que es forma a partir del primer moment que l'ésser humà comença a sentir.

La mostra s'inicia amb una instal·lació per demostrar que existeix un únic cervell lingüístic, però diversitat de llengües, al que prossegueix un espai en el qual es repassa l'evolució de quatre homínids i les seves capacitat cognitives.

CÚPULA EN FORMA DE CERVELL

Una altra instal·lació recrea un úter a gran escala on es poden escoltar els mateixos sons que sent un fetus en el ventre de la mare --acompanyat d'imatges de fetus en diferents fases de desenvolupament--, a la qual segueix una sèrie de tòtems interactius que plantegen preguntes sobre l'adquisició del llenguatge.

Una instal·lació amb forma de cúpula que representa un cervell --i que es quedarà en l'exposició permanent del Cosmocaixa-- alberga un audiovisual en realitat augmentada que permet un viatge pel cervell.

La mostra es completa amb espais en el qual s'explica la rapidesa amb la qual el cervell processa el llenguatge, l'evolució en el coneixement sobre que àrea del mateix és la relacionada amb la producció de paraules i un espai que utilitza hologrames a escala real que mostren el cas de diverses afectacions lingüístiques.

La directora general adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Durán, ha afirmat que l'exposició s'adaptarà a la llengua del visitant a través d'una targeta que rebrà a l'inici i es presenta en català, castellà, anglès, francès i llengua de signes catalana.

Per la seva banda, el director de l'Àrea d'Investigació i Coneixement de la fundació, Jordi Portabella, ha subratllat que la mostra cobreix un dels principals aspectes de la investigació del segle XXI, com és el cervell, al costat d'un tret propi de l'ésser humà que és el llenguatge.

El comissari ha emfatitzat que una exposició centrada en la seva relació amb el llenguatge és "inaudita", i ha afirmat que espera que es converteixi també en un espai de debat i experimental en el qual els visitants interactuin amb les instal·lacions.

L'exposició es completarà amb un cicle de conferències a l'octubre, coordinat per Hinzen i el professor Icrea Jaume Bertranpetit, en la qual s'aproximaran al cervell lingüístic des de diferents perspectives.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés