Actualitzat 19/08/2012 20:51

Es compleixen 35 anys sense el grandiloqüent Groucho Marx

Groucho Marx
METRO-GOLDWYN-MAYER

MADRID, 19 ago. (EUROPA PRESS) -

"Perdonin que no m'aixequi" però és que fa avui 35 anys que va morir Groucho Marx. Tot un mite del món cinematogràfic amb el qual era impossible parar de riure. Actor, comediant i escriptor que elaborava guions sarcàstics sobre com prendre's la vida: molt poc seriosament.

Julius Henry Marx va néixer a Nova York el 2 d'octubre del 1890 sent el quart de sis germans després de Manfred, Harpo i Chico. La seva mare Mimmie Schoeberg i el seu pare, Samuel Marx, originari de l'Alsàcia francesa i conegut com a 'Frenchy', eren jueus d'origen alemany que havien emigrat als Estats Units a la recerca de prosperitat econòmica.

Groucho Marx va debutar a l'espectacle als 15 anys com a cantant solista. Més endavant, durant els anys 20 va començar a actuar al costat dels seus quatre germans sota el nom dels Germans Marx. L'obra 'The cocoanuts' va conquistar Broadway.

La primera pel·lícula de Groucho va ser 'Humor Risk', un curtmetratge del qual no n'hi ha cap rastre. Després van signar un acord amb la Paramount que seria la productora que va llançar els germans Marx al florent cinema sonor. 'Los cuatro cocos', 'Plumas de caballo' i 'Sopa de ganso' van ser el començament d'una successió d'èxits.

Poc després van fitxar per la Metro-Goldwyn-Mayer i van arribar els clàssics de la dècada dels trenta: 'Una noche en la ópera', 'Un día en las carreras', 'Un día en el circo', o 'Amor en conserva', una de les primeres aparicions de Marilyn Monroe.

A totes les seves pel·lícules, el personatge de Groucho apareix amb frac, ulleres de metall, el seu peculiar bigoti pintat amb betum, un pur havà i una imparable verborrea. Al costat d'ell sempre hi ha la dama de classe social alta perdudament enamorada de Groucho, a la qual donaria vida l'actriu Margaret Dumont.

Els tres germans van continuar les seves carreres professionals independentment i Groucho va recollir l'èxit tant en solitari en la gran pantalla ('Una mujer en cada puerto', 'Skidoo'), com a la ràdio, o a la televisió amb el programa 'Apueste su vida'.

Més tard va obtenir diversos reconeixements fins que el 1972 va rebre el premi especial del Festival de Canes i dos anys més tard l'Oscar honorífic per la seva llarga i magnífica trajectòria professional.

Groucho Marx va morir a Los Angeles el 19 d'agost del 1977 a causa d'una pneumònia, deixant enrere 18 pel·lícules, diversos llibres i frases enginyoses com: "Darrere de cada gran home hi ha una gran dona. Darrere d'ella, està la seva esposa", o "Aquests són els meus principis. Si no le agraden en tinc d'altres".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés