Publicat 22/07/2016 16:12

'La città che non si vedi', proposta catalana de la Biennal d'Art de Venècia

Bienal de arte  de Venecia. Roc Parés, Mery Cuesta, Manuel Forcano y Antoni Abad
IRL

BARCELONA, 22 jul. (EUROPA PRESS) -

Catalunya participarà en la LVII Biennal d'Art de Venècia, que es farà entre el 13 de maig i el 26 de novembre, amb el projecte 'La città che non si vedi' de l'artista Antonio Abad comissariat, per Mery Cuesta i Roc Parés, segons ha explicat aquest divendres en roda de premsa el director de l'Institut Ramon Llull, Manuel Forcano.

El projecte, que proposa una interpretació en clau sensorial de l'espai urbà de la ciutat de Venècia, tindrà la col·laboració d'un col·lectiu local de persones invidents i amb baixa visió que aniran compartint les seves experiències i percepcions a través de l'aplicació 'BlindWiki', una xarxa oberta que aprofita els telèfons mòbils com a mitjà de geolocalització.

El comissari i investigador en comunicació interactiva, Roc Parés, ha remarcat que es tracta d'un projecte que "no només dóna veu sinó que apodera un col·lectiu per mitjà de l'ús de la tecnologia" i que el pavelló pretén ser un espai d'investigació i experimentació cultural obert a la participació social.

UNA PROPOSTA INNOVADORA

L'aplicació 'Blindwiki', desenvolupada a partir de testimonis de diferents col·lectius d'invidents a ciutats com Roma, Sydney o Berlín, és gratuïta i de fàcil accés i permet a l'usuari recórrer la ciutat des d'una "cartografia multisenserorial".

El projecte, que es desenvoluparà simultàniament dins i fora del pavelló, tindrà una sèrie de tours en embarcacions pels canals de Venècia, itineraris comuns entre els turistes però que amb 'BlindWiki' es convertiran en una cosa totalment diferent perquè es poden escoltar els comentaris, sons i registres que els participants han elegit per mostrar la seva pròpia percepció de la ciutat.

El pavelló, que serà el punt físic i articulador del projecte, tindrà una taula on es faran xerrades, reunions i conferències i que funciona com a element conceptual d'aquesta intenció integradora i comunicativa de l'artista, a més d'un mapa tàctil dels canals --fil narratiu de les impressions d'aquest col·lectiu-- pels quals es faran els itineraris i una pantalla on es projectaran els testimonis dels participants.

CARTOGRAFIA SENSORIAL

Altres de les propostes que tindran lloc a la Biennal són el Simposi internacional sobre geolocalització i sensorialització de les dades i l'edició d'una novel·la gràfica en braille, "una acció innovadora que conjuga dos tipus de llenguatge", segons ha sostingut la comissària Mery Cuesta.

L'artista Antoni Abad ha remarcat que "en un context d'arts visuals com la Biennal de Venècia 'La città che non si vedi' introdueix un punt de vista diferent que no té a veure amb la invasió d'imatges sinó que proposa un mapa que no es veu, un mapa que no ha de ser vist sinó sentit".

El projecte, que ha estat elegit per un jurat presidit per Xavier Antich, serà la cinquena proposta catalana que l'IRL presenta a la Biennal d'Art de Venècia i tindrà un pressupost d'aproximadament 500.000 euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés