Actualitzat 30/03/2017 13:47

'Cicatrius', un projecte teatral per "guardar" la memòria històrica de l'Holocaust nazi

BARCELONA, 4 nov. (EUROPA PRESS) -

El projecte 'Cicatrius' és una iniciativa de la companyia Exquis Teatre amb la qual pretenen mantenir viva la memòria històrica dels fets provocats per l'Holocaust nazi i amb la voluntat de "guardar la memòria i les coses que van passar per no repetir errors", com ha explicat en roda de premsa aquest divendres el director de la companyia i de les quatre obres que componen el cicle, Pavel Bsonek.

'La Nit de Helver' és una commemoració al vespre dels Vidres Trencats --sèrie d'assassinats i atacs contra ciutadans jueus que van tenir lloc a l'Alemanya nazi la nit del 9 de novembre del 1938-- que dimecres que ve es podrà veure en un passi especial al Saló del Tinell de l'Ajuntament de Barcelona i la resta de funcions seran del 12 al 22 de gener al teatre Tantarantana.

L'obra està representada pels actors Alba Florejachs i Sergi Torrecilla que encarnen la història de Karla i Helver, una dona que es fa càrrec d'un jove malalt mental i que durant la nit del 9 de novembre tot allò que havia estat un refugi per als dos, es converteix en tot el contrari.

Torreta ha explicat que la creació està totalment descontextualitzada, sense símbols nazis ni cap altra iconografia, per poder acostar-se a tots els conflictes, i Florejachs ha afegit que l'obra també se centra en "com tracta la societat aquella gent que és diferent".

Del 18 de gener al 5 de febrer es podrà veure a la Casa de la Seda 'La Conferència de Wannsee', una recreació de la conferència --el 2017 complirà 75 anys-- que el 1942 va reunir 15 alts dirigents del govern alemany i que van decidir posar en marxa la 'solució final', amb la qual es referien a l'eliminació deliberada de tots els jueus d'Europa.

El text és una adaptació dramatúrgica de l'informe original que es va donar als assistents a la reunió amb l'ordre de destruir després de llegir, però durant els judicis de Nuremberg es va descobrir una còpia intacta i la representaran 15 actors, tants com assistents va tenir la conferència.

L'actriu Oriana Bonet ha comentat que és una obra que remou consciències: "Pensem que és part del passat, però mai se sap fins a on pot arribar la humanitat".

El saló principal de la Casa de la Seda serà l'escenari per representar aquesta obra ja que com ha explicat Bsonek, l'espai i la decoració és molt semblant a la del palau on es van trobar els dirigents nazis.

COMUNISME I FINAL DEL CICLE

'Protesta' es desvia un poc de la temàtica comuna de les obres, ja que es tracta d'un text original del dramaturg i posterior president de Txecoslovàquia i la República Txeca, Václav Havel, que va ser prohibit pel règim comunista i explica els dilemes morals d'un personatge que té una situació privilegiada en el règim autoritari de l'antiga Txecoslovàquia.

L'obra es podrà veure del 9 de març al 9 d'abril a La Seca Espai Brossa amb els actors Jordi Gràcia i Carles Goñi, que precediran l'última obra del projecte, 'Leni', que es representarà el 5, 6 i 7 de maig en al Teatre Principal de Sabadell (Barcelona), amb la intenció de fer una gira per Catalunya i començar la temporada nova a Barcelona, com ha anunciat la companyia.

'Leni' és una entrevista fictícia, basada en respostes reals que el presentador de la cadena nord-americana NBC Johnny Carson fa a la directora i fotògrafa alemanya Leni Rifensthal, coneguda per ser la responsable de la propaganda nazi, i els actors Sergi Mateu, Montse Guallar i Minnie Marx seran els encarregats de portar-la a escena.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés