Actualitzat 19/02/2015 17:33

Chufo Lloréns explora la Barcelona modernista en la seva novel·la 'La llei dels justos'

El autor barcelonés Chufo Lloréns
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

El veterà autor barceloní Chufo Lloréns (1931) ha debutat en la ficció de finals del segle XIX i principis del XX en la seva nova novel·la 'La llei dels justos' (Grijalbo/Rosa dels Vents), una obra ambientada a la Barcelona modernista, que ha trigat quatre anys a escriure i que deixa enrere els llibres ambientats al segle XI.

   "La novel·la es mou a una Barcelona que es creu la reina del món per la ciutat de les llums", ha dit Lloréns en roda de premsa aquest dijous, on ha citat la importància de la Guerra de Cuba en aquells anys.

   Segons ha relatat, en aquell temps "surt tota l'empenta catalana en la concepció d'aquest moment històric", que inclou episodis com la restauració monàrquica de la mà d'Alfons XIII, així com una desgraciadíssima història d'amor de dos nois.

   Lloréns ha estat un any documentant-se sobre l'època per acabar ambientant la seva narració entre finals de l'Exposició Universal de Barcelona el 1888 i finals de la Guerra de Cuba el 1898.

   Concretament, a finals del segle XIX, Barcelona viu una època d'esplendor --acaba de celebrar-se l'Exposició Universal i hi ha una burgesia pròspera i culta-- que exhibeix les seves bonances en festes i vetllades musicals, mentre que a l'altra banda de la ciutat els carrers s'estrenyen i oloren a pobresa.

   És en aquest ambient on els personatges de ficció, Candela i Juan Pedro, de classes socials molt diferents, tracten d'enfrontar-se als prejudicis dels uns i dels altres per defensar el seu amor.

   En aquest escenari "s'arma" perquè el final de l'Exposició Universal deixa unes 8.000 persones en atur, i perquè és quan la Via Laietana s'obre pas al mar, deixant moltes persones sense llar, ha citat Lloréns entre alguns elements d'aquesta època, als quals se sumen les barriades i les barraques.

   "Neix l'anarquisme i es funda la UGT", ha citat l'autor, que ha col·locat a una de les famílies protagonistes a la casa on ell va néixer: el número 213 del carrer València de Barcelona.

INGREDIENTS DE 'THRILLER'

   Lloréns ha comentat que aquesta novel·la també té ingredients de 'thriller', ja que inclou una important mort que no es resol fins a l'última pàgina: "El final del llibre ha de ser coherent".

   L'autor ha defensat que les novel·les han de tenir un final que no sigui el que el lector pensi, i ha expressat que la seva novel·la, a més, deixa "bon cos" perquè guanyen els bons, ha dit.

   Sobre la seva longitud, ha justificat que: "Una novel·la llarga pot ser curta si interessa, i una novel·la curta pot ser llarga si no interessa".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés