Actualitzat 25/02/2016 18:32

Catalunya tornarà en les pròximes setmanes 53 peces al Monestir de Sixena

Obras murales de la Sala Capitular del Monasterio de Sijena
MNAC

   SARAGOSSA, 25 Febr. (EUROPA PRESS)

La Generalitat tornarà 53 peces al Monestir de Sixena durant els pròxims dies o setmanes, segons l'acord assolit aquest dijous per la consellera de Cultura del Govern d'Aragó, Mayte Pérez, i el seu homòleg català, Santi Vila.

   Els dos dirigents han mantingut una trobada de gairebé tres hores a la seu del Departament de Cultura l'Executiu aragonès, a Saragossa, després de la qual cosa Pérez ha manifestat en declaracions als mitjans de comunicació que és "un dia francament important en aquest llarg procés sobre la reivindicació dels béns que estan dipositats a Catalunya".

   Després d'agrair i reconèixer la disposició del Govern català i el seu conseller Vila, ha precisat que aquestes 53 peces formen part de les 97 que les antigues monges residents al monestir de Sixena van vendre a la Generalitat i que actualment es troben al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

   Pérez ha indicat que des de la Comunitat aragonesa ja s'ha habilitat un espai al monestir per acollir aquestes obres, mentre que sobre altres peces en litigi, com les pintures murals del mateix cenobi, s'ha creat un grup de treball.

   Sobre aquesta qüestió, el conseller de Cultura català, Santi Vila, ha precisat: "No estem en condicions avui de prendre cap decisió perquè hi ha algunes coses que encara ens interroguen".

   Entre elles ha citat la necessitat de determinar el cost-benefici d'arrencar aquestes pintures murals, analitzar-ne les conseqüències "des del punt de vista de la seva difusió al món" i altres qüestions tècniques.

   Segons ha dit, es tracta que "no passi com les dues dones que litigaven" davant del rei bíblic Salomó per un fill que una preferia que es morís abans que tenir-lo.

DECISIÓ RELLEVANT

   El conseller català ha assenyalat que en aquesta reunió han pres alguna decisió molt rellevant com és "el retorn imminent, que pot ser qüestió de dies, màxim setmanes, d'aquestes 53 peces", que ha dit que veu molt bé que estiguin a Sixena, i que són objecte de litigi des de fa temps.

   "Agraeixo la complicitat amb la qual hem iniciat aquestes converses", que fa unes quantes setmanes van començar per part dels directors generals dels respectius departaments.

   Sobre la possibilitat de retirar els recursos presentats per la Generalitat davant del Tribunal Constitucional contra la sentència que l'obliga a retornar les 97 peces de Sixena, ha comentat que és una qüestió que "de manera natural es resoldrà", si les institucions són capaces, amb complicitat i lleialtat institucional, d'avançar i progressar a complir el que es vagi acordant.

   "Hi havia unes peces en litigi que per raons sentimentals, identitàries, alguns ciutadans senten que volen tenir al seu municipi i per això veurem com ho articulem".

   Alhora, ha destacat la necessitat de tenir una visió de conjunt, il·lustrada, serena, tranquil·la, positiva, constructiva, i ha afegit: "En aquest sentit, hi ha una majoria silenciosa de ciutadans que apreciaran molt l'esforç dels dos governs".

   Ha afegit que els dos responsables polítics s'han conjurat per resoldre el conflicte i, després, articular mecanismes institucionals entre Aragó i Catalunya, que facin possible una gestió conjunta des del punt de vista patrimonial: "Tenim l'obligació de conservar, mantenir, protegir, donar seguretat i difondre al màxim" aquest patrimoni.

   Sobre aquesta qüestió, Pérez també ha expressat la "voluntat clara i l'esforç de posar en comú un disseny compartit" del que és el patrimoni d'Aragó i aprofitar les sinergies que pugui tenir la població catalana i l'aragonesa per poder compartir aquest disseny.

SORTIDA POLÍTICA

   La consellera aragonesa s'ha felicitat per haver aconseguit arrencar a la Generalitat el compromís de devolució de 53 peces, que suposen "que més del 50% dels béns de Sixena tornin al monestir en dates pròximes".

   Ha destacat l'acord aconseguit per buscar una sortida política a un conflicte que, ha dit, "mai no hauria d'haver arribat on està, judicialitzat", en dos litigis diferents en un jutjat d'Osca.

   Ha indicat que el procés judicial seguirà el seu curs, tot i que la via política ha suposat el començament d'un full de ruta a través d'un grup de treball format per les dues Administracions per donar una solució política a un conflicte i posar a sobre de la taula l'aposta per conservar i difondre el patrimoni comú, ja que "hi ha molts llaços culturals, econòmics i afectius" entre les dues comunitats, i el patrimoni n'és una part.

   Pérez ha comentat, igualment, que a la reunió s'han estudiat les dificultats que tenien les diferents obres, ja que hi ha una part que Aragó té inventariades com a patrimoni aragonès, "però també les té Catalunya i això exigeix una sèrie de procediments per resoldre-ho".

   Segons la seva opinió, l'objectiu és "evitar situacions pitjors entre les dues Administracions i poder buscar aquesta solució política", ja que si bé hi ha sentències guanyades, els béns no han tornat a Aragó, i ha comentat que en el termini d'un mes tornaran a reunir-se per anar veient tots els processos.

   El conseller ha opinat que amb la decisió anunciada s'envia un "missatge molt positiu al conjunt dels ciutadans", ja que estan aquí per resoldre i no per crear problemes i agitar sentiments, per generar complicitats i llaços, no enfrontaments.

AVANÇAR RÀPIDAMENT

   Vila ha sostingut que això és compatible amb el fet que hi hagi altres fronts oberts, i ha indicat: "En les pròximes setmanes i mesos intentarem avançar ràpidament perquè hi ha una pressió i sensibilitat ciutadana important que volem atendre".

   El conseller ha estimat que "hi ha un patrimoni comú i una responsabilitat compartida, que es deriva d'un marc jurídic que cadascú ha de respectar amb el màxim rigor i lleialtat", i per això també cal ser cautelosos i no prendre cap decisió de la qual no puguin respondre.

   Ha afegit que "ciutadans de tot el món visiten Aragó, Catalunya, Navarra per gaudir, conèixer, apreciar aquest patrimoni que és de tots", i per això és molt el que uneix les comunitats en aquest compromís amb l'art, la cultura, especialment amb aquest art d'origen medieval, gairebé en la seva totalitat romànic, però també gòtic i en algun aspecte fins i tot supera aquest període.

DOCUMENTS D'ARAGÓ DE LA GUERRA CIVIL

   En un altre ordre de coses, la consellera Mayte Pérez ha informat que el seu homòleg ha ofert la possibilitat que tècnics de Patrimoni d'Aragó puguin accedir als documents de l'Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca que han estat retornats a Catalunya i determinar si entre aquests n'hi ha "que afecten persones i institucions aragoneses".

   Sobre aquesta qüestió, Vila ha manifestat: "Qualsevol document que, com a conseqüència de la Guerra Civil, va ser confiscat i se'n va anar a Salamanca ha de ser retornat al seu legítim propietari, si així ho sol·licita i nosaltres només podem ser aliats d'aquesta petició ciutadana i institucional".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés