Actualitzat 02/03/2016 15:32

Carmelo Gómez serà l'alcalde de Zalamea al Teatre Lliure

Los actores Carmelo Gómez y Joaquín Notario en un momento del montaje
DAVID RUANO/TEATRE LLIURE

   BARCELONA, 2 Març (EUROPA PRESS)

L'actor Carmelo Gómez es convertirà en el protagonista d''El alcalde de Zalamea' de Pedro Calderón de la Barca a través de la Compañía Nacional de Teatro Clásico, que es podrà veure des d'aquest dijous i fins aquest diumenge, ha explicat el director del teatre, Lluís Pasqual, aquest dimecres en roda de premsa.

   Helena Pimenta, que és la directora del muntatge, torna a enfrontar-se, per segona vegada, a un text clàssic del Segle d'Or que "és molt dolorós i té unes atmosferes tan subtils, on els actors són impecables", ha apuntat Pimenta.

   "Aquesta obra és un homenatge a l'ésser humà amb la seva lluita per anar de la part fosca a la clara, per trobar-se i perdre's", ha continuat Pimenta, que des del 2011 dirigeix la companyia.

   'El alcalde de Zalamea' és un drama d'honor que aborda els excessos que la soldadesca imposa contra els ciutadans: "És una gran tragèdia sobre l'abús de l'espai de l'altre, a través d'una barreja meravellosa entre el somriure i la llàgrima, el gest dur de la violència i l'amor", ha manifestat Pimenta.

   "L'alcalde és l'eix, però el que passa té molt a veure amb la seva filla i la seva relació amb ella com a pare. Potser hauria de dir-se 'La filla de l'alcalde de Zalamea'", ha fet broma la directora.

MÚSICA I DANSA

   "La presència de la música popular és molt important, com la música que acompanya les emocions", ha afegit la directora sobre el treball que ha fet Nacho García.

   "Amb Nacho García hem treballat durant mesos abans, i el suggeriment ha estat apostar per la música popular de tot el Mediterrani, que arriba fins a Portugal", ha explicat Pimenta sobre les cançons que conformen la banda sonora de la peça.

   "A part del tema del Mediterrani, també hi ha música de viola de mà, un instrument molt utilitzat en l'època en què s'emmarca la peça", ha explicat Juan Carlos de Mulder.

   "Les jácares que es canten eren històries de rufians, com la que canta l'actriu Clara Sanchis sobre un atracador", ha manifestat la directora.

   Sobre el treball de les actors, la directora ha apuntat que és molt "físic i sembla com si estigués tot coreografiat, ja que hi ha actors que ballen una mica, tot i que les parts difícils les fan els ballarins".

PATRIMONI DRAMATÚRGIC

   La missió de la companyia és analitzar el nostre patrimoni dramatúrgic del Segle d'Or, i aquest és un dels textos més importants de Calderón, que entenem com una obra que està enganxada a la terra, a diferència de 'La vida es sueño", ha explicat Pimenta.

   L'actriu Nuria Gallardo, que forma part de l'elenc al costat de Carmelo Gómez, Joaquín Notario i Clara Sanchis, entre d'altres, ha explicat la divisió dels personatges femenins: "Hi ha dos estaments, unes viuen tranquil·ls en el món del camp i les altres viuen en un món d'homes".

   Aquest muntatge és la quarta vegada que la Compañía Nacional de Teatro Clásico el porta als escenaris, ja que el 1988 ho va fer José Luis Alonzo, el 2000 ho va fer Sergi Belbel, i el 2010, el director Eduardo Vasco.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés