Actualitzat 07/03/2016 15:13

Carlo Rovelli resumeix les grans lliçons de la física des de la seva "fascinació" pel coneixement

Carlo Rovelli ha publicado 'Siete breves lecciones de física'
EUROPA PRESS

   BARCELONA, 7 Març (EUROPA PRESS)

El físic teòric i fundador de l'anomenada gravetat quàntica de llaços, Carlo Rovelli, ha resumit les grans lliçons de la física en 'Set lliçons breus de física' (Anagrama) des de la seva "fascinació" pel coneixement, ha explicat aquest dilluns en roda de premsa l'editor, Jorge Herralde.

   El llibre de Rovelli, que es va publicar per primera vegada el 2014 en la seva edició italiana, té set capítols que repassen les aportacions d'Anaximandre, passant per Copèrnic, Einstein i fins a Niels Bohr.

   "Per a mi la ciència és veure com canvien les nostres idees sobre el món i sobre nosaltres. La ciència no és només el que hem descobert fins ara, sinó el procés continu de descobrir i d'entendre", ha explicat l'autor.

   Tot i que rebutja l'etiqueta d'escriptor, Rovelli ha explicat que la seva publicació a Itàlia va tenir molt bona acollida per part de l'acadèmia: "Un dels pares espirituals de la física italiana va escriure un article ple d'elogis i va dir que era el llibre que tots ells voldrien escriure, ja des del món de la ciència, aquest és el desig més gran: que el gran públic apreciï el que s'està fent".

7 LLIÇONS CLAUS

   En el prefaci del llibre, l'autor avisa que es dirigeix a un públic amb poc coneixement de la ciència moderna: "He intentat condensar tot el que hem entès fins ara i el que no", ha manifestat l'italià, que forma part de l'Institut Universitari de França i de l'Acadèmia Internacional de Filosofia de la Ciència.

   "Aquest llibre té set capítols, sis dels quals estan dedicats als temes principals, mentre que l'últim es tracta de pensar-nos a nosaltres mateixos en aquest món i com ens situem com a humans", ha anotat Rovelli, col·laborador habitual a la premsa italiana de mitjans com 'Il Sole 24 Ore' i 'La Repubblica'.

   'Set breus lliçons de física' en un començament era més llarg: "Crec que quan una cosa es comprèn bé es pot expressar de manera sintètica, com per exemple la revolució de Copèrnic, que va escriure un llibre extens amb detalls i càlculs, però una vegada comprès es pot reduir a la tesi que la terra gira al voltant del sol", ha explicat.

FORMACIÓ HUMANÍSTICA

   Quan estudiava batxillerat, va escollir els estudis humanístics i va estar durant cinc anys estudiant grec i vuit llatí: "Crec que la cultura clàssica és un instrument que serveix molt al científic, ja que la ciència no és només una activitat tècnica, sinó que és una manera d'entendre el món".

ONES GRAVITACIONALS

   Sobre la detecció el febrer d'ones gravitacionals, Rovelli ha anotat que "portaven 25 anys esperant-ho, i que al principi es considerava que era una cosa molt difícil".

   Rovelli és un gran lector de filosofia i antropologia, tot i que d'una manera "no professional", i ara mateix està concentrat amb el seu equip d'investigació en l'explosió dels forats negres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés