Publicat 18/04/2016 15:54

Can Framis homenatja el pintor Albert Ràfols-Casamada amb 40 obres de la seva trajectòria

Pintura de Ràfols-Casamada 'El Taller' (1995)
CAN FRAMIS

BARCELONA, 18 abr. (EUROPA PRESS) -

El museu Can Framis de Barcelona de la Fundació Vila Casas ha homenatjat el pintor i poeta Albert Ràfols-Casamada en l'exposició 'Ràfols-Casamada. Pintura', on s'exposen 40 obres que van de la segona meitat del segle XX i fins als últims anys de l'artista.

Comissariada pel crític i historiador José Francisco Yvars, l'exposició es podrà visitar a partir d'aquest dilluns i fins al 17 de juliol, ha explicat l'especialista en l'obra de Ràfols-Casamada aquest dilluns en roda de premsa.

L'objectiu d'aquesta proposta és mostrar els signes, colors i emotivitat de l'artista: "Ràfols ha estat un pintor formalista, líric emotiu, amb un ego molt contingut i amb un caràcter molt silenciós, que li va donar una veracitat en la seva obra poc habitual", ha anotat Yvars, amic i coneixedor de l'obra de l'artista.

"Albert ha estat un home càlid, tímid i oposat a Tàpies, tot i que coetani", ha continuat Ivars, que es va encarregar de la itinerància internacional 'La pintura de Ràfols Casamada', que va arribar a ciutats com Mèxic, Nova York, Roma, París i Buenos Aires, entre d'altres.

"DEPURACIÓ FORMAL"

Segons Ivars, Ràfols-Casamada "és un pintor de cadències plàstiques, que entenia el seu art com l'endevinalla intuïtiva d'un procés de signes que només a través de la depuració formal aconseguien alliberar-se com llenguatge artístic individualitzat".

"Ell va seleccionar la seva col·lecció ideal i la majoria es troba aquí", ha anotat el comissari sobre Ràfols-Casamada, que va morir el 2009 i l'obra del qual s'exhibeix en diferents museus del món com el Pompidou de París, el Nacional d'Art Contemporani de Mèxic i la col·lecció del Chase Manhattan Bank de Nova York, entre d'altres.

L'exposició mostra "el nucli de la trama, el color, la llum, la contruscció ocotogonal, on la pintura juga amb el color, com ho feia Tizià amb les taques pictòriques", ha continuat Yvars.

"A Albert li hauria agradat perquè és una exposició pensada. Ell m'ho discutia tot", ha expressat Yvars, autor del llibre 'Visió i signe' sobre Ràfols-Casamada, que va posar la condició que fora a l'espai de Can Framis.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés