Actualitzat 10/03/2016 14:55

CaixaFòrum va de l'impressionisme a la modernitat amb obres de la Phillips Collection

'Bailarinas En La Barra' De Edgar Degas, En El Caixafòrum
PHILLIPS COLLECTION

Peces de Kandinsky, Degas, Rothko, Monet, Braque, Matisse, Cézanne i Sisley acaparen les mirades de l'exposició

   BARCELONA, 10 Març (EUROPA PRESS)

El CaixaFòrum de Barcelona mostra el "passeig" de l'impressionisme a la modernitat i contemporaneïtat en una exposició de 60 obres mestres de 40 artistes nord-americans i europeus integrats en la Phillips Collection amb peces de Kandinsky, Degas, Monet, Braque, Matisse, Cézanne, Sisley i Rothko, entre d'altres.

   Ho han explicat la directora adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Durán, i la comissària i conservadora de la Phillips Collection, Susan Behrends Frank, en la roda de premsa de presentació de l'exposició 'Impressionistes i moderns. Obres mestres de la Phillips Collection', que reflecteix el trànsit de la pintura des del segle XIX fins a la segona meitat del XX.

   L'exposició, que es podrà veure fins al 19 de juny i des del juliol a CaixaForum Madrid, inclou 175 anys d'història en sis àmbits temàtics que, si bé s'articulen cronològicament a grans trets, responen a una estructura per blocs que reflecteix la "riquesa de mirades" en un mateix període i defugen els esquemes d'un llibre de text.

   La primera sala 'Classicisme, romanticisme i realisme', la més clàssica i històrica, arrenca amb 'L'aixecament' d'Honoré Daumier sobre una revolució en la dècada dels 40 del segle XIX com una declaració d'intencions del col·leccionista Duncan Phillips (1866-1966), artífex del primer museu dedicat a l'art modern als EUA i que va ser inaugurat el 1921.

   L'exposició comença amb una selecció d'obres dels principals artistes de principi del XIX amb obres de Delacroix i Ingres --grans rivals que dialoguen a la mateixa sala--, seguits de Courbet i Manet, així com una selecció de peces paisatgístiques de Van Gogh, Cézanne, Monet i Sisley.

   Segons ha explicat la comissària, la mirada al paisatge canvia amb l'artista modern que deixa d'inspirar-se en paisatges idíl·lics i passa a plasmar les escenes naturals que té davant de casa seva o la seva vila, cosa que va començar amb el realisme de Courbet i que van seguir Corot i Monet, a més d'un Constable convertit en un "preimpressionista".

LES BALLARINES DE DEGAS

   A l'àmbit de l''Impressionisme i postimpressionisme' espera un paper destacat l'autoretrat de Cézanne --que seria un dels quadres que Phillips s'emportaria si el museu s'incendiés-- i 'Les ballarines a la barra' de Degas, com una de les "peces extraordinàries" de la col·lecció, ha subratllat la comissària.

   El tercer àmbit temàtic versa sobre 'París i el cubisme', abordant la capital francesa com "la ciutat de la llum" i sinònim dels artistes de la modernitat, com Picasso i Braque com alguns dels exponents més clars, ha subratllat la conservadora, que ha destacat la presència de 'L'habitació blava' de Picasso per ser una de les primeres obres de la seva època blava, a més d'una de les seves peces més inspiradores per a ella.

   A aquests àmbits el segueixen els d''Intimisme i art modern', amb obres de Bonnard, Vuillard i una obra tardana i "significativa" de Matisse --'Interior amb cortina egípcia'---, seguit del de 'Naturalesa i expressionisme' amb el lirisme aportat per les peces de Kandinsky i Kokoschka, a més de Dove i O'Keeffe i el de 'Expressionisme abstracte' amb llenços de Guston, Pollock, Rothko i Motherwell.

   "Sempre demanem que es construeixi un relat per explicar al públic una història de la forma més pedagògica i didàctica, però això deixa de tenir sentit quan a sobre de la taula et trobes aquest nombre d'obres aclaparador", ha subratllat Durán al començament de la presentació.

   "La Phillips Collection constitueix un passeig imprescindible per l'art modern i l'avantguarda", ha destacat Durán, que ha situat la Phillips com una de les col·leccions més importants del món amb un fons de 4.000 obres, respecte a les 2.500 de la National Gallery.

OBRES INÈDITES A BARCELONA

   Del conjunt d'obres que componen l'exposició, que s'ha pogut veure abans a Roma, 'L'habitació blava' de Picasso i el quadre 'Cavalls sortint del mar' de Delacroix són dels pocs quadres que s'han pogut veure abans a la capital catalana en una altra exposició, mentre que la resta d'obres són inèdites a la capital catalana.

   El director d'Iniciatives Especials de la Phillips Collection, Joseph Holbach, ha demanat als visitants "que dediquin temps" a visitar aquesta exposició, perquè realment puguin experimentar un descobriment i mantenir una experiència personal.

   Phillips va ser pioner a adquirir obra de Bonard, i a la seva col·lecció també té un Greco, a més d'un quadre de Miró, ha assenyalat la conservadora i comissària, que ha defensat que el col·leccionista tenia conviccions fermes: "Creia que l'art ens pot canviar, perquè és un llenguatge universal que tots compartim i que va més enllà de països, cultura i els temps".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés