Publicat 25/03/2016 11:35

Una biografia s'endinsa en la complexa personalitat d'August Strindberg

El libro 'Strindberg. Desde el infierno', de Jordi Guinart
EDITORIAL FUNAMBULISTA

BARCELONA, 25 març (EUROPA PRESS) -

El bibliotecari i periodista Jordi Guinart acaba de publicar 'Strindberg. Desde el infierno' (Editorial Funambulista), primera biografia en castellà del dramaturg suec que tracta d'endinsar-se en la seva complexa personalitat i "matisa" el retrat clàssic que s'ha ofert sobre el geni escandinau.

En les prop de 400 pàgines que conformen el volum, Guinart apunta amb una profusa documentació una visió integral de la figura de Strindberg (Estocolm, 1849-1912) des de tots els punts de vista al conegut com a 'Cervantes suec'.

En una entrevista d'Europa Press, l'autor ha explicat que al lector en castellà li ha arribat el retrat que s'oferia de Strindberg en les solapes dels llibres traduïts i que sempre abordaven la seva suposada bogeria: "Ja està bé de dir que estava boig", ha assenyalat.

Guinart (Barcelona, 1981) ofereix un retrat psicològic que va més enllà de la "visió ficcionada" que ofereix en els seus llibres el mateix autor, que en ocasions s'ha confós amb la seva personalitat real, en un intent d'acostar al públic tant la persona com el personatge.

L'interès de l'autor per la figura de Strindberg --els dos han treballat com a bibliotecaris, una "feliç coincidència"-- va sorgir després de la lectura d'un pròleg en el volum de poesia del suec en què parlava de com atrapa el dramaturg suec i a partir d'aquest moment va començar a endinsar-se en la seva obra, de la qual ha dit que només està traduïda al castellà entre un 30% i un 40%.

La biografia repassa també l'obra del dramaturg suec, renovador del teatre modern i precursor del teatre de la crueltat, l'obra del qual ha influenciat autors com Thomas Mann o Franz Kafka, l'escenografia escandinava i el cineasta Ingmar Bergman, qui professava una enorme admiració per Strindberg.

Més enllà de l'obra literària de l'autor de 'La señorita Julia', la biografia també mostra les aproximacions de Strindberg a l'alquímia, el periodisme, la fotografia, l'escultura i la seva atracció pels misteris: "Volia que el món fos com ell l'imaginava"

CONTESA STRINDBERG

Un dels aspectes que envolten la figura de Strindberg és la seva faceta de polemista, el major exemple de la qual és el que es coneix com a la 'contesa Strindberg', sorgida després d'un article seu contra el rei suec Carles XII i que va durar mesos.

Guinart ha explicat que en les seves polèmiques el dramaturg suec va comptar amb l'aplaudiment de les classes populars --al seu funeral hi van assistir 50.000 persones-- pels seus furibunds atacs a les institucions i la monarquia, malgrat que en depèn quins temes les seves opinions eren poc defensables.

Durant la seva vida, les polèmiques i les males crítiques a les seves obres van portar Strindberg a fugir de Suècia alguns períodes: "Sempre es va sentir molt sol i amb molt poc suport dels seus", ha afirmat Guinart, malgrat que després ha estat considerat un dels gegants de la literatura escandinava.

"Era un geni en el sentit clàssic, incontrolable, lidiava la seva genialitat amb la timidesa", ha assenyalat Guinart, qui ha tingut por d'acabar odiant la figura del dramaturg en iniciar la redacció de la biografia, però que en canvi l'ha portat a conèixer millor la seva faceta més humana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés