Actualitzat 27/08/2014 15:27

Peret, rei de la rumba catalana

Peret
TEATRO CAMPOS

BARCELONA, 27 ago. (EUROPA PRESS) -

Pedro Pubill Calaf, nascut el 24 de març del 1935, ha estat el rei de la rumba catalana, també coneguda com a rumba pop, un gènere sorgit a finals dels anys 50 després que aquest unís el mambo i el rock'n roll, i ha estat màxim exponent de la rumba juntament amb el també català Antonio González 'El Pescaílla'.

Del rock, Peret en va prendre prestat el ritme, mentre que del mambo es va quedar amb l'harmonia, i ho va intentar traslladar a les cordes de la seva guitarra espanyola, no flamenca.

Una altra de les grans aportacions de Peret ha estat la tècnica del 'ventilador', la seva particular manera de tocar la guitarra usant la seva fusta com a percussió.

Peret havia reivindicat sempre la seva empremta gitana, no flamenca, diferenciant-se així de la rumba flamenca que es practicava en alguns barris de Barcelona.

Al costat dels seus amics del carrer barceloní de la Cera --Chacho Valentí, El Serdo, Toni Valentí, Joanet-- va posar en pràctica una altra idea que li venia rondant pel cap: crear unes palmes completament diferents de com es coneixien.

Aquestes eren unes palmes perfectament mesurades i executades, que funcionessin com un inèdit i humà instrument percussiu, amb entitat pròpia, palmes que poguessin transcriure's a una partitura: d'aquesta manera va néixer la rumba catalana al barri del Portal de Barcelona.

DE MATARÓ A BARCELONA

Peret va arribar al món a Mataró, en Los Corrales, un petit assentament gitano, el 24 de març del 1935, on hi va ser fins als quatre anys, quan la família es va traslladar al carrer Salvadors, al costat mateix del carrer de la Cera.

Abans que consagrés la seva vida a la rumba catalana, Peret es va dedicar als més diversos oficis: fuster, tapisser, drapaire i venedor de teixits.

DEBUT ALS 12 ANYS

Als 12 anys, ja amb la passió de la música al cos i amb una guitarra entre mans, va debutar al teatre Tívoli de Barcelona juntament a la seva prima Pepi amb el nom dels germans Montenegro.

En els anys següents seguiria perfeccionant la seva tècnica guitarrística, aprenent i estudiant flamenc o tocant a locals de Calella, on, a final dels anys 50, ara sí, va començar a caminar la rumba catalana.

Entre els seus temes més coneguts hi ha 'Borriquito', 'Una lágrima' o 'Barcelona tiene poder' --amb el seu moment més apoteòsic als Jocs Olímpics de Barcelona 92--.

Va anunciar la seva retirada el 30 de juliol, després de reconèixer que s'enfrontava a un càncer amb "enteresa i optimisme", i que confiava en tornar aviat als escenaris.

Tot i això, aquest mateix dilluns es va anunciar la suspensió de l'espectacle inaugural de la XVII Fira Mediterrània de Manresa (Barcelona), 'Peret als barris de Manresa'.

El tumor el va sorprendre mentre ultimava el llançament del seu primer disc cantat íntegrament en català, i mentre acabava de donar forma a la gravació d'un disc en castellà.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés