Actualitzat 22/03/2017 18:19

Benjamin Black torna amb 'Las sombras de Quirke': "He estat molt obsessionat amb la mort"

John Banville
EUROPA PRESS

MADRID, 22 març (EUROPA PRESS) -

Benjamin Black, alter ego de l'escriptor John Banville, torna amb el seu forense protagonista a 'Las sombras de Quirke' (Alfaguara) amb un nou cas en el qual estaran molt presents l'amor i, sobretot, la mort amb la qual el propi autor ha reconegut "haver estat molt obsessionat".

"A la meva edat un realment pensa més en això", ha reconegut amb humor en una entrevista amb Europa Press l'escriptor irlandès, si bé reconeix haver superat aquesta etapa perquè "a mesura que un s'apropa més la mort, deixa de ser tan aterridor". "Com diu un amic meu, millor gaudir la vida fins que se'ns vagin caient les peces pel carrer", ha ironitzat.

Quirke torna a la feina després d'haver estat allunyat a la recerca d'un repòs necessari. L'aparició del cadàver d'un jove amb ferides al cap després d'un accident de trànsit li fan sospitar un possible assassinat i, aquesta intuïció, el portarà a descobrir una part del seu passat que creia oblidat.

Ambientada en el Dublín dels anys 50, la nova novel·la de Black mostra una societat encara sota "la dictadura" de l'Església catòlica i "amb moltes similituds" del que podria ser Espanya per aquella època. "Tots dos països arrosseguem un passat fosc, amb diferents dictadures i crec que que fins i tot els lectors joves podrien reconèixer l'atmosfera", ha reconegut.

EL BREXIT

No obstant això, a pesar que aquestes dictadures ja han desaparegut, l'escriptor considera que hi ha una altra encara vigent en l'Europa actual, "la dels diners". I a això s'uneix el descontentament de la gent amb els seus dirigents i la distribució de les riqueses, motius que Black considera responsables de l'Brexit.

"El Brexit té a veure amb el ressentiment de la classe mitjana i baixa, que es consideren oblidats i, fins a cert punt, està justificat. De totes maneres, aquesta mesura no solucionarà els seus problemes i tots tornaran a sentir-se traïts", ha asseverat.

Així, l'autor adverteix que "la situació política a Europa ara mateix és molt semblada als anys 30-40" i l'elecció del president nord-americà Donald Trump és una mostra d'això. "Un milionari ignorant farà alguna cosa per aquesta classe mitjana i baixa? D'aquí a una mica, el nivell d'empipament i enfuriment serà molt elevat", ha avançat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés