Publicat 05/02/2016 14:35

Beigbeder reprèn l'amor entre Salinger i Oona O'Neill

El autor francés Frédéric Beigbeder
EUROPA PRESS

BARCELONA, 5 febr. (EUROPA PRESS) -

L'autor francès Frédéric Beigbeder recupera la història d'amor entre l'escriptor Jerome David Salinger i la filla del dramaturg Eugene O'Neill Oon] O'Neill --que va ser la dona de Charlie Chaplin-- en la novel·la 'Oona i Salinger' (Anagrama/Ara Llibres), una narració entre la realitat i la ficció amb "joventut, festa, violència, horror, literatura i cinema".

En roda de premsa aquest divendres a Barcelona, l'autor s'ha mostrat sorprès perquè no hi hagi molts escriptors que s'hagin interessat abans per aquesta història: "Ha estat com una espècie de miracle passar quatre anys vivint amb aquests personatges", ha dit Beigbeder.

La novel·la està ambientada al Nova York dels anys 40, quan Salinger era un jove de 21 anys que desitjava ser escriptor i va començar a sortir amb la bella Oona O'Neill, una història d'amor que es va veure interrompuda per la Segona Guerra Mundial, durant la que Oona es va casar amb Charles Chaplin.

"És un escriptor misantrop i agorafòbic que em fascina", ha dit l'escriptor sobre Salinger, que ha explicat que la novel·la té la mateixa estructura que 'Allò que el vent s'endugué' i que, si bé planejava ambientar-la només a Stork Club --el bar on es van conèixer els protagonistes-- ha acabat donant veu a personalitats com Ernest Hemingway, Truman Capote i Charlie Chaplin.

HISTÒRIA DE PRESENT

Per a l'autor, haver descobert aquesta història ha estat com una mina d'or, on tot són personatges increïbles que li han servit, al seu torn, per interrogar-se sobre el present: "També parlo de mi mateix, de la meva generació i del passat a França".

"En realitat és un llibre sobre el present perquè tot el que passa en la vida d'aquests personatges podria succeir el pròxim any", ha dit referint-se als atemptats de París, que, salvant les distàncies, van irrompre en la vida de joves que eren divertint-se i els van projectar a un escenari d'ultraviolència, com ha passat amb aquesta parella en la Segona Guerra Mundial.

L'autor, que acaba de complir 50 anys --i ha fet broma amb haver passat de ser l''enfant terrible' al 'vieux terrible' de les lletres franceses--, ha explicat que el gran tema de la novel·la és com convertir-se en escriptor, perquè segueix els passos del jove Salinger intentant publicar, marcat per la guerra, el desamor i una temptativa de suïcidi: "Tota la història és en realitat l'experiència que el converteix en escriptor".

Sobre Oona --als diaris de la qual no ha tingut accés per desig de la família-- ha dit que era molt melancòlica i trista per la primerenca separació dels seus pares, però que alhora va ser una noia molt divertida i intel·ligent i va començar a sortir molt aviat convertint-se en "una 'it' girl de la nit novaiorquesa de l'època".

MÉS ENLLÀ DEL PERIODISME

Sobre el gènere de la novel·la, ha reivindicat que es tracta d'una 'faction', ja que pren fets reals documentats i els farceix --un 10%-- amb collita pròpia, una pràctica que està prohibida al periodista, historiador i documentalista: "La sort d'un novel·lista és poder ser un periodista i al mateix temps imaginar tot el que pensen els personatges sense cap censura".

"Des que sento parlar d'un tema prohibit o tabú sento que allà hi ha alguna cosa a fer. Sempre tinc ganes de desobeir i escriure els llibres que no han estat escrits", ha explicat l'autor, per al que aquest consell es desprèn directament del mateix Salinger, qui aconsellava als nous escriptors que relatessin el llibre que els agradaria llegir.

Sobre els seus pròxims projectes, ha apuntat que ara se sent amb ganes de parlar del present, missió per a la que possiblement recuperi al personatge del creatiu publicitari Octave Parango del seu èxit '13,99'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés