Publicat 09/06/2016 18:00

Barcelona mostra el costat "fosc" darrere de Floquet en una exposició sobre el passat colonial

Copito en la exposición 'Ikunde, Barcelona, Metròpoli colonial'
MUSEU DE LES CULTURES DEL MÓN

BARCELONA, 9 juny (EUROPA PRESS) -

El Museu de les Cultures del Món, que depèn del Museu Etnològic de Barcelona, mostra el costat "fosc" de la captura de Floquet de Neu en una exposició que situa la mascota albina com a punta de llança d'un passat colonial barceloní silenciat, en paraules dels comissaris, Alberto López Bargados i Andrés Antebi.

L'exposició 'Ikunde, Barcelona Metròpoli Colonial' se centra en la relació entre Barcelona i la Guinea Equatorial mentre el país va ser colònia, on la burgesia de la capital catalana es va convertir en "protagonista" d'una activitat extractora i espoliadora a àmbit econòmic, d'animals i espècies exòtiques i recursos naturals, ha dit Bargados.

Es tracta d'una exposició incòmoda i dura, que pretén fer "autocrítica" de la memòria colonial barcelonina en tota una declaració d'intencions de la nova etapa del Museu de les Cultures del Món --projecte estrella de l'equip de Xavier Trias-- que acull la primera mostra temporal i un nou rumb més crític.

El recorregut, que reuneix un centenar de peces de diferents col·leccions, explica coses que "a ningú no li agrada veure ni sentir" i que arrenca amb Floquet com la cara amable d'aquest passat, que va humanitzar el goril·la, capturat l'octubre del 1966 a les selves guineanes i emportat a Barcelona, on es va convertir en ambaixador de la ciutat.

De fet, Floquet va arribar a ser rebut per l'alcalde barceloní, va arribar a defecar a l'Ajuntament --segons explica la llegenda--, se li va fer DNI, i va ser motiu de pel·lícules, marxandatge i gran atracció del Zoo.

En contrast amb la cara amable de Floquet, l'exposició mostra el goril·la fosc i dissecat que van acariciar Ava Gardner i Salvador Dalí i que ha estat abatut al Camerun en 1910, així com un enorme exemplar de cocodril del Nilo i armes de caça.

Segons han destacat els comissaris, la voluntat de domini colonial no es manifesta només amb l'espoliació de recursos naturals del territori o d'explotació de la força de treball, sinó que s'apropia també de la naturalesa i animals com a "trofeus" i mascotes exòtiques darrere d'un aparent interès científic i estètic d'exploradors intrèpids.

En el recorregut també es poden veure els esquelets de cries de goril·les caçats després de matar els progenitors, així com granotes gegants --conegudes com a granotes Goliat-- que s'enviaven a Barcelona per desenes perquè morien pel camí.

CENTRE D'EXPERIMENTACIÓ ANIMAL A IKUNDE

La captura d'animals es va fer més fàcil amb la creació del Centre d'Experimentació i Adaptació Animal d'Ikunde que, finançat per l'Ajuntament de Barcelona, va ser fundat per Antoni Jonch (director del Zoo barceloní), Lluís Riudor (del Servei de Parcs i Jardins) i August Panyella (Museu Etnològic).

Durant deu anys el centre d'Ikunde --a pocs quilòmetres de Bata, capital de la Guinea continental--, ara un barri marginal, va proveir els fons zoològics, botànics, etnològics i arqueològics de la ciutat.

CACAU, CAFÈ I FUSTA

En una altra part, l'exposició parla de l'auge d'empreses catalanes que van explotar riqueses del territori com cacau, cafè i fusta, sobretot, a través de conglomerats empresarials amb representants de la burgesia catalana, com un jove Fèlix Millet que "va fer les seves primeres tentines musicals" amb el grup 'Banana boys' a Guinea, ha dit Andrés.

"DOMINACIÓ COLONIAL"

Un registre fotogràfic de l'època passa en el recorregut per explicar com a través de les instantànies es contribuïa a construir un relat legitimador de la "dominació colonial", ha dit.

Així la ciutat que s'ha erigit com 'La millor botiga del món' i la 'ciutat dels prodigis' es mostra en l'espai com a còmplice d'una "dominació", han explicat els comissaris.

El representant de l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub) Carles Sala ha celebrat la nova mirada aportada per l'exposició, sobretot perquè no és complaent i obliga a fer preguntes d'uns fets que van passar fa només 50 anys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés