Publicat 18/05/2016 13:56

Andreu Farràs recorre la discreta però ferma influència dels Güell en un assaig

El autor Andreu Farràs
EUROPA PRESS

Viatja a través de cinc generacions d'aquesta família amb "llums i ombres"

BARCELONA, 18 maig (EUROPA PRESS) -

L'escriptor i periodista Andreu Farràs recorre la trajectòria i influència durant dos segles de la saga familiar dels Güell, procedent de Torredembarra (Tarragona), en l'assaig 'Els Güell' (Edicions 62), que posa sobre la taula com la família ha mantingut la seva "preocupació per estar en una segona fila amb certa discreció però amb fermesa".

En roda de premsa aquest dimecres al Palau Güell, Farràs ha resumit que els membres d'aquesta saga han estat sempre "conscients del seu cognom i la seva marca", que representa una ingent quantitat de diners i patrimoni dedicat al mecenatge i la filantropia.

Ha destacat que els Güell van ser les primeres persones que van confiar en la genialitat d'Antoni Gaudí i que van invertir-hi, però ha recordat que és una de les famílies més influents dels últims dos segles en l'àmbit polític i econòmic.

L'assaig, ple de situacions reals però sense recreació per part de l'autor, inclou cinc generacions, i posa sobre la taula que els seus membres s'han mantingut en els moments més decisius de la història de Catalunya.

"Sempre han estat allà influint i tenint un paper important i destacat", ha explicat l'autor, i ha esmentat la seva presència en la constitució de les Bases de Manresa, el Memorial de Greuges, l'Estatut de Sau, els Pactes de la Moncloa i el Círculo Ecuestre, entre molts altres.

BURGESIA DE "FER LES AMÈRIQUES"

Aquesta trajectòria és exemplar d'una burgesia catalana que obté els primers capitals de "fer les Amèriques" i que acumula i manté aquests capitals a través de relacions de matrimoni que serveixen després per activar la revolució industrial.

"Els Güell són defensors dels interessos de les seves propietats, dels interessos de la seva classe --la burgesia-- i també defensors dels interessos de Catalunya", ha dit Farràs, per la qual cosa es posa en relleu que les dificultats d'encaix de Catalunya a Espanya vénen de molt lluny i no estan vinculades a l'ascendència del Tribunal Constitucional (TC) o del govern de torn.

En l'assaig, la saga arrenca amb el "patriarca de la dinastia" Joan Güell Ferrer, fill de Josep Güell --aquest es va arruïnar primer a Santo Domingo--, fins a arribar al polític i empresari Carles Güell de Sentmenat, passant per l'esclavista Antonio López López, primer Marqués de Comillas, entre d'altres.

Aquesta repassada a la saga també incideix en el mecenes d'Antoni Gaudí, Eusebi Güell Bacigalupi, i en Juan Antonio Güell López, l'últim alcalde de Barcelona de la dinastia alfonsina, així com Eusebio Güell López, un dels primers occidentals a entrar en la tomba de Tutankamon.

Després de visitar la Colònia Güell i trobar un bon guia, l'autor es va llançar a recollir informació sobre aquesta família fins a arribar a contactar amb la branca Güell de Sentmenat i aconseguir material inèdit reproduït en el llibre: "No es coneixia suficient d'aquesta família".

Fet amb la col·laboració dels representants actuals de la família, el llibre inclou material inèdit: unes converses --recollides en 150 folis mecanografiats-- entre Joan Antoni Güell López i el seu comptable José María Ramón del Valle, on s'aprecia que no era molt generós amb aquest.

Aquesta saga és un exemple de les "llums i ombres de la grandesa i petites misèries de la gran burgesia" dels segles XIX, XX i XXI, i de les mateixes contradiccions d'aquesta classe i divisions d'opinió.

Actualment, els Güell són una saga extensíssima --especialment a partir de Eusebi Güell, qui va tenir deu fills-- amb patrimoni immobiliari i agrícola i amb una divisió geogràfica entre Catalunya i Madrid que pot entendre's també com una divisió ideològica, ha suggerit, entre els Güell Churruca i els Güell de Sentmenat.

Després de dos segles la família es troba molt dispersa, amb historiadors, músics i restauradors en el seu si, entre d'altres professions: "Ja no són influents. Crec que actualment no hi ha cap representant ni hereu d'aquest llinatge que es pugui dir que estigui prenent el relleu de la burgesia que s'ha interessat per l'afany emprenedor i el mecenatge".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés