Publicat 24/05/2016 14:51

Ana Puértolas novel·la els últims anys del franquisme des del moviment universitari

La autora Ana Puértolas y el editor Jorge Herralde
EUROPA PRESS

"No tinc idees acabades, una de les coses que vaig aprendre és a dubtar", diu l'autora

BARCELONA, 24 maig (EUROPA PRESS) -

La periodista i escriptora Ana Puértolas recorda els últims anys de la dictadura franquista que va viure dins del moviment universitari en la Federació Universitària Democràtica Espanyola (Fude) i en anys posteriors, en la novel·la 'El grupo. 1964-1974' (Anagrama).

La novel·la arrenca al Madrid del 1964, amb relats d'esforç, generositat i empenta, també de pors i vacil·lacions; fragments de vida que l'autora acompanya d'uns apèndixs amb documentació que permetran al lector submergir-se de ple els últims anys de la dictadura franquista.

A més d'explicar les batalles lliurades durant una època dura, tracta dels dubtes, els conflictes i les perplexitats d'uns nois entregats a una lluita arriscada, forçats a la clandestinitat i abanderats d'una ideologia que va mostrant, amb més o menys intensitat, la seva cara més ombrívolo.

De fet, Puértolas assumeix que tots exercien en certa manera sectarisme en un món en el qual el feixisme imposava les seves lleis: "Aconseguir la llibertat de pensament dels altres no va costar un esforç a tots".

LES GRANS FRASES "NO SERVEIXEN"

D'aquesta època, inscrita al Madrid d'aquells anys, es queda que les grans frases no serveixen, a més que allò "va obrir el cap a molta gent que es va atrevir a obrir el cap", tot i que de tot allò s'ha quedat amb el dubte.

"Ens crèiem el paper que llegíem, la informació que teníem era dolenta. Ens agafàvem a les paraules, la veritat és que teníem molts mitjans per contrastar", ha dit l'autora, que ha incidit que una educació catòlica els feia tenir conviccions.

Puértolas ha assegurat tenir molts sentiments contradictoris: "No tinc idees acabades, una de les coses que vaig aprendre és dubtar. Després de tantes conviccions he après a conviure amb el dubte i la falta de certeses".

ORGANITZACIÓ CLANDESTINA

Una gran part està centrada al Fude, organització clandestina, per posar sobre la taula la seva lluita per la llibertat, la seva humilitat i modèstia i els seus objectius d'aconseguir l'autonomia, a més d'una lluita per un canvi de costums.

"A Filosofia i Lletres els caps eren del Partit Comunista. Van ser els grans líders del moviment secessionista xinès", ha explicat Puértolas, que relata com el seu grup es va convertir en propagandista d'allò.

També repassa en la novel·la com diàriament hi havia moviments a favor del poble vietnamita, emmarcat en un moment de pacifisme que censurava els atemptats d'ETA considerant-los un "error polític".

"Aquest moviment només va poder sorgir a causa de les circumstàncies", ha dit Puértolas sobre aquest moviment fill del seu temps, en una època que es prestava a això i que ara és absurd no defensar-ho i matar-ho sense més, ja que cal posar-ho en el seu context.

Per a l'autora, la majoria de la gent ho va fer amb bona voluntat, no es va matar a ningú i les mans eren d'allò més netes: "Que vam fer tonteries i ens vam arriscar, sí, però no em penedeixo del que vaig fer".

Puértolas es va llicenciar en Filosofia i Lletres a la Universitat Complutense de Madrid després d'estudiar el batxillerat a Saragossa, la seva vida professional ha transcorregut entre el periodisme, l'edició i els viatges, ja que estat directora de la revista 'Viajar', encarregada de la secció de viatges d''El País', assessora editorial de la revista 'Altaïr' i directora editorial de 'National Geographic', 'Historia NG' i 'Viajes NG'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés