Actualitzat 02/10/2015 17:42

Amenábar, sobre l'IVA cultural: "És injust i no és bo per a ningú"

MADRID, 2 Oct. (EUROPA PRESS) -

Alejandro Amenábar ha criticat l'IVA cultural aplicat a Espanya, que considera "molt alt" en comparació amb altres països europeus i que, segons la seva opinió, "és injust i no és bo per a ningú". "La cultura necessita algun tipus de suport com qualsevol altre sector".

   "Un país com el Canadà ofereix molta flexibilitat i extensions fiscals --ha explicat als internautes en una trobada digital organitzada a la pàgina de Facebook d'Europa Press--. Han aconseguit que Toronto, Mont-real i Vancouver es converteixin en autèntics platós cinematogràfics i han donat feina a molta gent. Una cosa similar seria molt desitjable a Espanya".

   A més, en resposta a la pregunta d'un usuari de la xarxa social sobre el recurs del Partit Popular a la llei que va permetre casar-se amb persones del mateix sexe, el cineasta ha assenyalat que "va passar una cosa semblant amb la llei del tabac, hi va haver un gran enrenou i ara tothom tan content". "Què hem de pensar dels polítics del PP que van portar la llei davant del Constitucional i ara celebren casaments com si no passés res", ha subratllat.

Alejandro Amenábar en una entrevista con Europa Press

   La trobada s'ha celebrat coincidint amb l'estrena, aquest divendres, de l'última pel·lícula del director hispano-xilè, 'Regresión', amb la qual torna al gènere de suspens amb què el cineasta va ser guardonat diverses vegades per pel·lícules com 'Los otros' o 'Tesis'.

   "El suspens és el gènere amb què més m'identifico, com a espectador i director --ha reconegut el cineasta--. Ha estat divertit tornar-hi després de tant de temps".

   El film, que es va presentar al festival de Sant Sebastià, té com a protagonista el detectiu Bruce Kenner (Ethan Hawke), que investiga el cas d'Angela (Emma Watson), una jove que acusa el seu pare, John Gray (David Dencik), de cometre un crim inconfessable. Al seu costat, té un important paper David Thewlis, en el paper del psicòleg Dr. Raines, que ajudarà Gray a reviure els seus records reprimits.

   'Regressió'és el primer llargmetratge que presenta el director hispano-xilè des del 2009 (quan va arribar als cines 'Ágora') i reconeix que l'elecció del gènere és alhora una manera de "mirar cap enrere", de "refrescar-se" i de "fer una cosa diferent".

   En tot cas, ha explicat que a l'hora de dirigir pel·lícules "segueix el ritme que li marquen les històries, sense pressa però sense pausa" i que "només s'hi embarca quan té alguna cosa interessant per explicar". "Intentaré anar més ràpid la pròxima vegada", ha assegurat als internautes.

   Pel que fa als seus pròxims projectes, ha respost a la pregunta d'un usuari de Facebook, que inquiria sobre la possibilitat de provar de dirigir una comèdia: "Molta gent em diu això de la comèdia, espero no semblar massa seriós. Aquest estiu vaig dirigir un espot de cervesa que em va donar l'oportunitat de canviar a un registre més lluminós".

   Alhora, ha assegurat que encara té en ment la idea de dirigir una història sobre el tema de la "relativitat", tot i que ha reconegut que, ara mateix, li sembla que "és complicat". "A més Christopher Nolan ha fet una pel·lícula apassionant sobre el tema", recorda referint-se a 'Interstellar'.

UN REMAKE D''ELS OCELLS'

   En resposta a les preguntes dels internautes ha assenyalat també la possibilitat d'un 'remake' d''Els ocells' d'Alfred Hitchcok en 3D com un projecte que li sembla atractiu. "Sembla agosarat --ha reconegut--. No sóc jo el que m'atreviria a fer-ho".

   Així i tot, ha explicat que la seva afició al cinema va començar precisament gràcies al mag del suspens i a altres directors com Stanley Kubrik i Steven Spielberg i que per a 'Regresión' ha recorregut a 'thriller' policíacs i pel·lícules dels 70 com a inspiració.

   Pel que fa a altres projectes o il·lusions, ha reconegut que "li encantaria" treballar en un projecte amb Guillermo del Toro (tot i que creu que a Del Toro "no li fa falta ell") o retrobar-se en una pel·lícula amb intèrprets com Ana Torrent, Penélope Cruz, Javier Bardem o Eduardo Noriega, tot i que ha explicat que "el problema és trobar els personatges que s'adeqüin més bé als actors o actrius".

   La nova pel·lícula d'Amenábar s'ha rodat als EUA, sobre la qual cosa el director ha destacat la "dificultat" que comporta "rodar en una llengua que no és la teva" però també aspectes positius com "els concerts de country que els feia Ethan, el director de fotografia, juntament amb el maquinista de cambra i el director de producció" de la pel·lícula.

   Sobre el rodatge, ha destacat com a anècdota un dia que es va trobar amb "tots els extres disfressats de satànics a un autobús escolar". "Crec que ningú no va fer una foto però la imatge ens va fer riure a tots", ha assegurat.

   En tot cas, ha posat en relleu que, després de les seves experiències a rodatges internacionals s'ha adonat que "els professionals espanyols estan a l'alçada dels millors del món" i ha subratllat, entre d'altres, l'"excel·lent treball" que ha fet Roque Baños amb la composició musical per a la pel·lícula.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés