Actualitzat 07/04/2016 14:57

Amélie Nothomb novel·la una altra escriptora com "la millor companya per beure xampany"

Nothomb estará en el Festival Mot de Literatura de Girona este jueves
EUROPA PRESS

BARCELONA, 7 Abr. (EUROPA PRESS) -

   L'escriptora belga Amélie Nothomb ha retratat l'escriptora Stephanie Hochet com "la millor companya per beure xampany" en la seva última novel·la, publicada en català i en castellà per Anagrama, on l'ha convertida a Pétronille Fanto, un androgin de 22 anys que manté amistat etílica amb l'escriptora consagrada.

   'Pétronille' és un llibre ple de jocs dialèctics entre dos mons socials oposats: "Jo vinc d'una família de dretes aristocràtica i ella de proletaris. Jo estic en submissió de Petrónille, tot i que hi ha fascinació per les dues parts", ha explicat l'autora aquest dijous en roda de premsa.

XAMPANY

   En aquest llibre el xampany es converteix a l'estil perquè l'escriptura és "inconsistent, inconseqüent, divertit i noble", ha anotat Nothomb, autora de 'Barbablava' i 'Ni d'Eva ni de Adán', entre d'altres títols.

   "Pétronille existeix i tot el món que la coneix sap que més o menys és una persona insuportable, insofrible i imbevible", ha anotat Nothomb sobre la seva relació amb Hochet.

   "L'he escollida per beure xampany, perquè beure'l sola és un problema", ha continuat l'escriptora, que només beu a partir del migdia, ja que durant el matí és quan es dedica a escriure i només pot beure té i aigua.

   "Cada dia em desperto a les quatre de la matinada. Tot i això, escriure és un exercici molt violent per a mi, em provoca molt de fred. Per això porto un pijama taronja nuclear", ha explicat l'escriptora.

   "El gran tema de la vida és trobar algú amb qui beure. Tinc tres criteris molt científics per escollir una persona: si sap beure, si inspira confiança i, molt important, si és una persona de confiança", ha expressat.

REFLEXIÓ SOBRE LA CREACIÓ

   De clara inspiració autobiogràfica, 'Pétronille' torna a tenir un tema recurrent en l'obra de Nothomb com és la reflexió sobre la creació literària, acompanyada de la sàtira sobre el món editorial: "Un llibre és un so que va pujant i que he d'atrapar per traduir a un llenguatge. Normalment sorgeix en un moment del dia, no durant de l'escriptura", ha expressat.

   En la història que ha creat Nothomb, Hochet ha estat batejada com Pétronille: "He respectat totalment l'essencial d'ella. Quan ho he deformat, ha estat per transmetre millor les escenes", ha expressat.

   "No sé com s'aguanta per viure", ha fet broma Nothomb, que no ha publicat la novel·la sense el consentiment de l'escriptora retratada.

   Quan Hochet va llegir el llibre, va comentar dues coses a Nothomb: "Em va dir que per final parlava d'una cosa important i em va preguntar perquè havia explicat que pixava entre dos cotxes", ha continuat l'escriptora, que ha remarcat que Hochet hauria de tenir més reconeixement.

FINAL ABRUPTE

   "Molts lectors tenen molts problemes amb els meus llibres, perquè esperen un final simfònic, però és que ens morim en un obrir i tancar d'ulls, com els meus llibres que acaben d'una manera sobtada", ha anotat.

   "Roland Barthes va ser aixafat per la furgoneta del lleter, i la gent no s'ho creia. No sé com serà la meva mort, però també em passarà alguna cosa així", ha finalitzat Nothomb.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés