Actualitzat 27/01/2015 15:41

Alicia Giménez Bartlett reivindica "la vena violenta" de les dones

Alicia Giménez Bartlett, ganadora del Premio Pepe Carvalho 2015
Foto: EUROPA PRESS

"Per a mi, escriure és una manera de viure", ha expressat l'autora

   BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)

L'escriptora d'Albacete Alicia Giménez Bartlett, guanyadora del Premi Pepe Carvalho 2015, ha defensat aquest dimarts en roda de premsa: "Reivindico que les dones tinguem una vena tan violenta com la té la mitjana social".

   "Em sembla que les dones hem empassat molta quina. La nostra agressivitat l'hem lliscat cap endins", ha expressat l'autora, que reivindica la seva protagonista, Petra Delicado --la primera policia de les lletres espanyoles--, com a violenta ocasional.

   "Se'm va ocórrer el personatge perquè la policia tenia en aquell moment mala premsa al nostre país, i vaig pensar que una dona podia tenir una premsa meravellosa", ha dit l'escriptora, que es va posar a jugar amb la imatge angelical de la protagonista.

   De fet, ha assegurat que les policies femenines "són més hàbils en el tracte humà i més empàtiques", tot i que a l'hora de la veritat la seva protagonista és bèstia i a vegades es baralla a cops de puny en un bar, cosa que li han tirat per la cara sovint.

   Tot i que admet aportar una visió feminista a un gènere molt masclista, ha aclarit que no li agrada "bombardejar amb el feminisme", sinó que les dones tinguin protagonisme a les novel·les.

"RELACIÓ AMISTOSA"

   Amb la seva protagonista manté "una relació amistosa", tot i que el personatge cada vegada s'independitza més d'ella perquè tenen menys punts en comú; i a més la diferència d'edat és notable entre totes dues, així que ha fet broma que cal que algun dia faci complir a Petra cinquanta anys.

   "El que no sé és quant durarà, espero ser prou autocrítica per adonar-me quant durarà i si ha deixat d'agradar o de tenir valor literari", ha dit Giménez Bartlett, que no desitja acabar com una folklòrica amb un cargolí al front i una flor, ha detallat, i anant-se'n als vuitanta anys.

   Però aquest moment queda lluny, ja que ha avisat: "Per a mi, escriure és una manera de viure; és passar cinc hores concentrada en una mateixa obra", i ha confessat que l'escriptura de relats és un repte per a ella.

   Per aquesta raó, sempre que torna a la novel·la negra és un moment de pau per a ella: "Quan escric un altre tipus de llibres tinc més inseguretat", però variar li reporta també sortir de l'avorriment i de l'obsessió d'una sola història.

   El reconeixement Pepe Carvalho ha coincidit amb la publicació del seu últim llibre 'Crímenes que no olvidaré' (Destino), una antologia de nou relats inèdits a Espanya --tots publicats a Itàlia i algun a Alemanya--.

   Aquests relats, fets per encàrrec amb "gran llibertat" dins de la temàtica, es desenvolupen a terrenys poc habituals per a la novel·la policíaca, com l'escola, les vacances estiuenques i nadalenques, el carnaval i un hospital, ha exemplificat l'editor Emili Rosales.

CRÍTIC AMB LES FORCES

   Preguntada pel paper actual de la policia i per la seva opinió sobre el cas 4F, l'autora ha considerat que "els anys han passat i la policia no és el que era", de manera que la societat té l'obligació de ser observant i crítica també amb les forces de l'ordre.

   Per a Giménez Bartlett, el ciutadà ha de ser crític amb la policia, la banca i amb tot perquè "la cultura és això: tenir suficient bagatge per ser crític", i ha afegit que és partidària de mirar cada cas amb lupa.

   Giménez Bartlett rebrà aquest guardó dijous que ve "a la sala més noble de la ciutat", el Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, ha dit el comissari de la setmana literària BCNegra --organitzadora del premi--, Paco Camarasa.

   Després d'agrair la concessió del guardó, ha recordat que va estar implicada des del principi amb el premi, ja que va formar part del jurat durant sis anys: "Potser no hauríeu d'haver-me donat el premi. Estem en temps de corrupció", ha fet broma.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés