Actualitzat 22/03/2017 19:15

Fonts d'Osona i el Lluçanès segueixen contaminades per purins, segons un estudi

Estudi Grup de defensa del Ter sobre nitrats a Osona per purins (ARXIU)
GDT

BARCELONA, 22 Mar. (EUROPA PRESS) -

L'estudi anual que realitza el Grup de Defensa del Ter ha constatat una any més que les fonts de la comarca d'Osona i la zona de Lluçanès (Barcelona) segueixen contaminades per purins, ha informat aquest dimecres l'organització en un comunicat amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua.

No obstant això, han experimentat una lleugera millora, en passar d'una mitjana de nitrats de 61 a 57 mil·ligrams per litre (mg/l), i el percentatge de fonts que superen el límit de potabilitat de 50 mg/l passa del 43% al 41%, segons l'estudi que ha analitzat un total de 140 fonts d'aquesta zona.

El Grup de Defensa del Ter considera que "no hi ha canvis remarcables" en l'estat de les masses d'aigua de la comarca, que continuen igual de malament, i afegeix que en els últims 15 anys la concentració mitjana s'ha mantingut més o menys constant al voltant dels 60 mg/l.

També s'ha observat que hi ha una tendència al fet que amb els anys el valor màxim de concentració augmenti, passant d'un valor màxim en 2002 de 240 mg/l a un valor de 430,2 mg/l en 2016.

El treball ha constatat que les tres fonts més contaminades són les de Gallisans, de Sant Cecília de Voltregà amb 424,6 mg/l de nitrats, seguida de Font Salada de Gurb, amb 293,6 mg/l, i la Font del Raig de Torellí, amb 262,2 mg/l.

Malgrat aquesta "greu problemàtica", el Grup de Defensa del Ter ha presentat dues activitats didàctiques amb l'objectiu de donar a conèixer i portar a debat aquesta situació a les escoles i instituts catalans, a través del 'Projecte Fonts'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés